BERLIJN - Haile Gebrselassie heeft opnieuw een wereldrecord op de marathon gelopen. De 35-jarige Ethiopiër zette zondag in Berlijn een tijd van 2 uur, 3 minuten en 59 seconden op de klok.

Dat was bijna een halve minuut sneller dan de oude recordtijd van 2.04.26 die hij een jaar geleden eveneens in Berlijn op de klassieke afstand van 42,195 kilometer liep.

Beijing

Gebrselassie, de meervoudig olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter, zag afgelopen augustus af van deelname aan de olympische marathon in Beijing. Hij was bang voor de smog in de Chinese metropool. Het gaf de pupil van de Nederlandse manager Jos Hermens de gelegenheid de aanval op zijn eigen wereldrecord gedegen voor te bereiden.

Vier hazen loodsten hem zondag in Berlijn naar goede tussentijden, waarbij hij keurig op recordschema bleef. De doorkomst halverwege was 62.04. Na 30 kilometer hielden de tempomakers het voor gezien en moest Gebrselassie het alleen afmaken.

James Kwambai

De Keniaan James Kwambai kon als enige nog even aanhaken, maar hij moest na 35 kilometer de keizer van de lange afstand laten gaan. Dankzij onwaarschijnlijke rappe kilometers in de slotfase (2.47) dook hij net onder de 2 uur en 4 minuten.

"Alles ging perfect vandaag'', glunderde de winnaar aan de finish bij de Brandenburger Tor.

Weer

"Het weer was perfect, de toeschouwers waren geweldig, ik ben heel gelukkig. Twee weken geleden raakte in een beetje in paniek door een lichte kuitblessure, maar de pijn was na een week weg. Ik wist dat ik hier iets speciaals kon presteren."

Kwambai finishte als tweede in 2.05.36. De Keniaan Charles Kamathi werd derde in 2.07.48. De Duitse atlete Irina Mikitenko won de wedstrijd bij de vrouwen. Ook zij was snel en verbeterde haar persoonlijk record op de marathon tot 2.19.19, de vierde tijd ooit gelopen bij de vrouwen.

Liefst 40.000 hardlopers verschenen in Berlijn aan de start.

Wereldrecord Gebrselassie