MOTEGI - Motorcoureur Valentino Rossi heeft zondag voor de zesde keer in zijn racecarrière de wereldtitel veroverd in de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport.

De 29-jarige Italiaan uit het Fiat Yamaha Team deed dat in stijl door op het circuit van Motegi de Grote Prijs van Japan te winnen.

Het was Rossi's zeventigste GP-zege in de belangrijkste klasse en zijn achtste van 2008. Hij vergaarde in vijftien races zo veel punten, dat hij drie races voor het einde van het seizoen het wereldkampioenschap al binnen heeft. Zijn naaste belager, uittredend wereldkampioen Casey Stoner uit Australië, kan Rossi niet meer achterhalen.

Stoner

De race in Japan was eigenlijk geen moment spannend. Rossi dook al na een aantal ronden in het achterwiel van de Ducati van Stoner, die na de start de leiding had genomen. Voor Rossi volstond een podiumplaats om zijn zesde wereldtitel in de MotoGP (voorheen 500cc) in de wacht te slepen, maar de eerzuchtige Italiaan ging voor de overwinning.

Na dertien van de 24 ronden passeerde hij Stoner en reed vervolgens soeverein naar de titel. Stoner finishte als tweede, de Spanjaard Dani Pedrosa (Honda) werd derde.

Toneelstukje

Direct na de finish voerde Rossi, bijnaam The Doctor, zijn traditionele toneelstukje. Gehuld in een shirt met de tekst 'Scusate il ritardo' - sorry dat ik zo laat ben - signeerde hij aan een tafeltje zijn kampioenshelm.

Kennelijk vond de flamboyante wegracer dat zijn fans te lang hadden moeten wachten op nieuw succes; zijn vorige titel dateerde van 2005. Het cijfer 8 was ook nadrukkelijk aanwezig, want behalve zes kampioenschappen in de koningsklasse, heeft hij ook nog wereldtitels in de 250cc en 125cc op zak.

Yamaha

Rossi verlengde onlangs zijn contract bij Yamaha, zodat hij ook in 2009 weer te bewonderen is op de 800cc-motor. Wellicht gaat hij op jacht naar meer records. Hij passeerde dit seizoen al zijn illustere landgenoot Giacomo Agostini, die 68 Grote Prijzen won in de 500cc.

Rossi staat inmiddels op zeventig zeges in de zwaarste klasse en 96 in totaal.