TILBURG - Met een galavoorstelling in Tilburg heeft AZ zaterdag duidelijk gemaakt dat het weer een club is om rekening mee te houden. Onder aanvoering van een uitblinkende Mounir El Hamdaoui (drie treffers) lieten de Alkmaarders niets heel van Willem II: 2-5. Bij rust stond het al 1-5.

Met de monsterscore bekroonde AZ een uitstekende week, waarin het in de competitie landskampioen PSV versloeg (1-0) en in de beker eenvoudig afrekende met Heracles Almelo (3-0). Na de drie zeges op rij spreekt niemand in Alkmaar weer over de teleurstellende seizoensstart met nederlagen tegen NAC Breda en ADO Den Haag.

Trainer Louis van Gaal zal vooral blij zijn dat hij zijn ploeg weer aan het voetballen heeft gekregen. AZ liet tegen PSV en Heracles al iets van zijn oude glans zien, in Tilburg waren de Alkmaarders vooral voor rust helemaal niet meer te houden. Van Gaal gooide zijn elftal in de eerste weken van het seizoen diverse keren door elkaar, maar lijkt nu de optimale afstemming te hebben gevonden.

Dembélé

Met de oersterke Moussa Dembélé in de spits en de creatieve El Hamdaoui daar kort achter heeft AZ een prima kapstok om het spel aan op te hangen. De twee aanvallers bezorgden de verdedigers van Willem II zaterdag een frustrerende avond. El Hamdaoui werd bij ieder balcontact aanvankelijk hard uitgefloten vanwege zijn verleden in het shirt van Willem II, maar de Marokkaanse artiest snoerde zijn voormalige fans de mond met een subliem optreden.

Op aangeven van El Hamdaoui schoot Demy de Zeeuw al na vijf minuten de eerste treffer binnen, halverwege de eerste helft was de Marokkaan zelf de afmaker na een steekbal door het centrum van de Tilburgse defensie van Stijn Schaars (0-2).

Verdedigers

De verdedigers van Willem II stonden kort daarna opnieuw te schutteren bij een snel genomen vrije trap van AZ. Maarten Martens, de vervanger van de geblesseerd uitgevallen Schaars, kon ongehinderd voorzetten op El Hamdaoui die alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen om er 0-3 van te maken.

Dembélé toonde kort voor de pauze aan dat het zelfvertrouwen helemaal terug is bij AZ. De Belg bekroonde een formidabele solo langs zes verdedigers met een prachtige treffer, waarschijnlijk goed voor een nominatie voor de 'doelpunt van het jaar-verkiezing'. Concurrentie heeft hij daarbij zeker van El Hamdaoui, die á la Marco van Basten tijdens de EK-finale in 1988 een voorzet van Martens achter Maikel Aerts volleerde.

Romero

De enige van AZ die waarschijnlijk niet met een heerlijk gevoel uit Tilburg vertrok was doelman Sergio Romero. Hij moest uiteindelijk toch nog twee treffers toestaan van Frank Demouge. De fans van AZ maalden er niet om. Twee weken geleden riepen ze nog om het hoofd van hun trainer na de nederlaag bij ADO Den Haag, drie duels later kan de ploeg niet meer stuk.

Gezien het relatief makkelijke programma - met wedstrijden tegen Sparta, De Graafschap en FC Volendam - en het vertoonde spel lijkt AZ de komende periode weer serieus mee te gaan draaien in de top van de eredivisie.