EINDHOVEN - PSV zal met enige angst uitzien naar de ontmoeting met Liverpool van woensdag. De Eindhovenaren toonden zaterdag in de eredivisie opnieuw aan momenteel niet klaar te zijn voor wedstrijden op het hoogste Europese niveau.

Het nog puntloze FC Volendam gaf zich pas een kwartier voor tijd gewonnen: 1-0. De jonge Belg Stijn Wuytens redde de bijzonder tegenvallende landskampioen.

De gebreken van het huidige PSV waren twee weken geleden tegen Sparta Rotterdam (1-0-winst) voor het eerst zichtbaar. Het duel tegen de Rotterdammers leek een incident, maar de navolgende confrontaties tegen Atletico Madrid (3-0 verlies) en AZ (1-0 verlies) leerden dat PSV onder leiding van trainer Huub Stevens nog lang niet zo ver is als voorgaande seizoenen. Aan de midweekse wedstrijd tegen Jong PSV in het KNVB-bekertoernooi (3-0) konden nauwelijks consequenties worden verbonden.

Stevens

Stevens is er duidelijk nog niet uit met welke voetballers hij nou precies wil spelen. Tegen Volendam wijzigde hij zijn elftal, ook met het oog op de wedstrijd tegen Liverpool, op de nodige plaatsen.

Tegenvaller was de teenblessure van topscorer en spelmaker Ibrahim Afellay, maar van PSV mag je verwachten dat ze in elke andere samenstelling ook eenvoudig winnen van een kwaliteitsarm Volendam.

Koevermans

Danko Lazovic en Danny Koevermans kregen in de voorhoede de voorkeur. Een van de problemen bij het nieuwe PSV is het maken van doelpunten.

Ook met twee echte spitsen in het basiselftal slaagde de landskampioen er in de eerste helft echter niet in te scoren. PSV kreeg wel de nodige kansen, maar Jeroen Verhoeven toonde zich niet voor het eerst deze competitie een prima lijnkeeper.

Doelsaldo

De voorgaande thuiswedstrijden in de eredivisie tegen de Noord-Hollanders werkte PSV altijd aan het doelsaldo, met 7-0 (1996), 6-0 (1997), 10-0 (1998) en 7-0 (2005) als resultaten in de laatste vier ontmoetingen. Nu was daar geen moment sprake van. Lazovic werd halverwege vervangen door Nordin Amrabat. De Serviër lijkt na zijn tegenvallende optreden voor rust voorlopig niet meer op een basisplaats te hoeven rekenen.

Bij PSV, waar Jan Kromkamp na lange tijd afwezigheid zijn rentree maakte, was Lazovic lang niet de enige die tegenviel. Edison Mendez speelde nonchalant en slordig. De middenvelder leverde de nodige ballen bij de tegenstander in, net als veel medespelers. Het trouwe thuispubliek toonde zich met fluitconcerten en boegeroep meer dan eens kritisch.

Wuytens

In de tweede helft bleef het spel van PSV benedenmaats. Waar Afellay twee weken terug tegen Sparta met een individuele actie puntenverlies in een thuiswedstrijd voorkwam, was het dit keer Wuytens die zijn ploeg hielp. Op aangeven van invaller Otman Bakkal liet hij een ruim kwartier voor tijd zien dat Verhoeven toch te passeren bleek. Het bevrijdende doelpunt kon de zorgen van Stevens met het oog op het duel met Liverpool vermoedelijk niet wegnemen.