MARSEILLE - De Australische sprinter Baden Cooke is dinsdag in woede ontstoken omdat er bij een tussensprint geen 'lijn-camera' stond. De renner van Fdjeux.com meende dat hij bij de eerste tussensprint concurrent Robbie McEwen had verslagen. De jury plaatste Cooke echter op de tweede plek.

"Volgens mij was ik eerste", zei de Australiër, die de groene trui draagt. "Ik ben behoorlijk 'pissed off'. Ik begrijp 't niet. Dit is de Tour. Waarom zetten daar geen camera neer?"

Op de eindstreep wordt de klassering bepaald aan de hand van een finishfoto. Bij de tussensprints maakt de jury echter gebruik van een videocamera, die frame per frame wordt bekeken. Aangezien de sprinters een grote snelheid ontwikkelen, is het mogelijk dat het moment dat de renners de finishlijn aantikken niet op het beeld staat.

Daardoor is het mogelijk dat - bij een 'close-finish' - geen uitsluitsel gegeven kan worden. Cooke tekende protest aan tegen de uitslag, maar de jury was onverbiddelijk.

De leider in het puntenklassement nam sportief revanche en bleef op de finishlijn concurrent McEwen wél voor. "Ik baal behoorlijk", zei Cooke. "Ik begon de dag met tien punten voorsprong, nu zijn 't er nog maar negen. Ik hoop dat de strijd om de groene trui niet met twee punten wordt beslist."