FRIMLEY GREEN - Raymond van Barneveld is zijn jacht op zijn derde titel bij de Embassy overtuigend begonnen. De Hagenaar had in zijn eerste optreden bij officieuze WK weinig moeite met de Engelse veteraan Bobby George (3-1).

De Nederlandse debutant Vincent van der Voort wist zich niet voor de tweede ronde te plaatsen. Hij liet zijn kansen liggen en ging met 3-2 onderuit tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic.

Superieur

'Barney' startte superieur. Met zijn eerste drie pijlen gooide hij direct 180 punten. In de partij zou hij dat nog zeven keer doen. Van Barneveld was zo content over zijn openingsworpen dat hij het bord bijna van de muur rukte. Zijn tegenstander, 26 jaar dartprof en gewoontegetrouw opgekomen met kroon op het hoofd en met een kandelaar brandende kaarsen in de hand, hing het bord recht en ging de strijd aan.

Ontsnapt

Bobby George leek kansloos tot de derde set. Van Barneveld maakte een achterstand van twee legs goed, overwon in de vierde leg een dubbele 180 van de met goud behangen George, maar vergat de set uit te gooien. "Onbegrijpelijk dat het met vier pijlen nog niet lukte", commentarieerde hij na afloop.

Swingarm

In de vierde set had Van Barneveld zijn vaste swingarm weer terug. Hij brak het 'opslagvoordeel' van George onmiddellijk en gooide nu wel met vaste hand uit: twee keer met twee pijlen voor de benodigde laatste 96 punten.

Benauwd

"Ik heb het best een beetje benauwd gehad tegen deze man", gaf Van Barneveld toe. "Ik kende hem natuurlijk wel als een legende in deze sport, maar ik kwam hem de laatste jaren nooit tegen. Hij speelt wel de Embassy maar bijvoorbeeld nooit het Dutch Open. Hij flikt het telkens weer je onder druk te krijgen."

Van der Voort

Ook Van der Voort kende een goede start en leek als debutant nauwelijks onder de indruk van de sfeer in Frimley Green. Hij won de eerste set overtuigend, maar daarna werd zijn spel te wisselvallig. Hij kreeg nog wel kansen, maar wist die niet te benutten. Suljovic deed dit wel en speelde zich naar de tweede ronde.

Van der Voort was zo teleurgesteld over het missen van de mogelijkheden dat hij na afloop nauwelijks iets kon uitbrengen. "Ik heb er geen woorden voor." Voor Co Stompé begint het toernooi maandag. .