GRONINGEN - FC Groningen kon zich donderdag maar moeilijk motiveren voor de uiteindelijk op het nippertje gewonnen bekerwedstrijd tegen de amateurs van Hollandia (2-3). De huidige koploper van de eredivisie kan echter niet wachten totdat het zondag voor eigen publiek tegen Feyenoord mag voetballen.

Er staat niets boven Groningen, stelden de fans van de lijstaanvoerder deze week met de ranglijst van de eredivisie in de hand. De formatie heeft net als Heerenveen uit drie competitieduels zeven punten verzameld. FC Groningen koestert van beide clubs echter het beste doelsaldo.

Groningen bewaart goede herinneringen aan thuisduels met Feyenoord. De club van trainer Ron Jans won voor eigen publiek de laatste drie ontmoetingen met de Rotterdammers. Feyenoord knokte zich vorige week naar een verdienstelijk gelijkspel tegen Ajax (2-2), maar verloste zich donderdag in het bekertoernooi pas na verlenging van TOP Oss (3-0).

Heerenveen

Heerenveen gaat zaterdag al op bezoek bij NAC, dat dit seizoen alleen nog maar op vreemde bodem heeft gewonnen. Kampioen PSV ontvangt op dezelfde avond Volendam. De naar het hoogste niveau gepromoveerde ploeg heeft als enige van alle clubs in de eredivisie nog geen winstpunt vergaard.

Ajax wil zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse zorgvuldiger met de kansen omspringen dan tijdens de eerdere duels van dit seizoen in de ArenA. De Amsterdammers kregen voor eigen publiek tegen Roda JC (1-0) en FC Utrecht (2-0) legio opgelegde mogelijkheden, maar scoorden slechts drie keer. Vitesse versloeg woensdag in het bekertoernooi nog de amateurs van Ajax (0-2).

AZ

Bij AZ koesteren ze goede hoop dat ze de winst van vorige week op PSV (1-0) zaterdag een goed vervolg kunnen geven in de uitwedstrijd bij Willem II. FC Twente ontvangt tegelijkertijd De Graafschap en NEC treedt zondag op als gastheer van Heracles, dat donderdag in het bekertoernooi kansloos van AZ verloor (3-0).

Roda JC moet zondag op bezoek bij Sparta. De Limburgers beleefden een slechte competitiestart. Ze haalden uit drie duels slechts één puntje. Roda JC incasseerde tot dusver vijf tegentreffers en scoorde slechts eenmaal.

Trainer Raimond Atteveld mist dit weekeinde zowel zijn tweede als derde doelman. De Pool Prezemyslaw Tyton liep deze week een scheurtje in zijn enkelband op en is minstens een week uitgeschakeld.

Omdat ook Cliff Maldulier nog steeds geblesseerd is, neemt jeugdkeeper Randy van Haaren zondag uit bij Sparta plaats op de reservebank als stand-in voor eerste keus Bram Castro.