VARESE - Erik Zabel is bezig aan zijn laatste dagen als profwielrenner op de weg. De 38-jarige Duiter maakte vrijdag bij de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Varese bekend dat hij stopt.

Na de titelstrijd op de weg rijdt hij alleen nog op 3 oktober een koers in Münster.

Zabel boekte in zijn lange carrière meer dan tweehonderd overwinningen, waaronder twaalf etappes in de Ronde van Frankrijk, acht etappes in de Ronde van Spanje, vier keer de voorjaarklassieker Milaan-Sanremo en de Amstel Gold Race.

Ook veroverde hij zes keer de groene trui als winnaar van het puntenklassement in de Tour.

Doping

Zabel bekende vorig jaar nog dat hij als renner van de Duitse ploeg Telekom doping heeft gebruikt. Hij bezondigde zich in het jaar 1996 aan epo. De coureur zette ondanks die bekentenis zijn carrière voort.

Zijn ploeg Milram nam Zabel in bescherming. Het vergrijp was verjaard en de renner toonde diep berouw.

Lol

De meest succesvolle Duitse wielrenner aller tijden was zestien jaar prof. Hij reed veertien keer de Tour. "Ik had dit jaar nog veel lol in het fietsen en kon nog aardig meekomen met mijn concurrenten, maar ik weet of ik dat nog een seizoen kan. Ik denk dat dit het juiste moment is om te stoppen", aldus Zabel.

Milram wijdde mooie woorden aan het nakende afscheid van zijn illustere werknemer. "Een groot en belangrijk atleet met een unieke carrière verlaat de wielersport. We bedanken hem voor zijn prestaties bij ons team en hopen dat hij actief blijft in de wielerwereld", zei de Nederlandse teammanager Gerry van Gerwen.

Zabel wendt zich nog niet helemaal van de fiets af. In oktober is hij nog te bewonderen op de wielerbaan tijdens de Zesdaagse van Amsterdam.