AMSTERDAM - Het regenseizoen in Azië kan zondag een grote invloed hebben op het debuut van Singapore op de Formule 1-kalender.

Voor de eerste vrije training van vrijdag kwam de neerslag met bakken uit de lucht. Op het stratencircuit van Singapore, na Melbourne, Monaca en Valencia het vierde van dit jaar, staat de eerste nachtrace in de geschiedenis van de Formule 1 op het programma.

Spektakel

Van de eerste race bij kunstlicht wordt veel spektakel verwacht. Honda-coureur Rubens Barrichello zei eerder deze week geen problemen te verwachten voor het rijden bij nacht.

Als voorbeeld noemde de Braziliaan de MotoGP-race in Qatar, die eerder dit jaar ook onder kunstlicht werd verreden. "In Qatar was de baan zo goed verlicht dat je nauwelijks zag dat het avond was."

"Ik heb het circuit geprobeerd op de simulator. Die bereidt je alleen niet voor op het rijden bij nacht, maar ze hebben me verteld dat het nog lichter is dan overdag."

Positief

Na de eerste testritten eerder deze week waren de meeste coureurs zeer positief over de baan in Singapore. Volgens Ferrari-rijder Felipe Massa is Singapore een mix van de circuits in Valencia, Melbourne en Monaco.

"Het is een stuk langzamer dan Valencia, maar wel weer sneller dan Monaco. Sommige delen zijn vergelijkbaar met Melbourne, maar ook met Montreal."

Kerbstones

De meeste kritiek kwam op de hoge kerbstones in de bochten tien tot en met dertien. De roodwitte 'stoepranden' moeten voorkomen dat coureurs de bocht afsnijden in de langzame gedeelten van het circuit.

Voormalig wereldkampioen Fernando Alonso was niet bepaald blij met de hoge kerbstones. "Het is niet de beste oplossing. Als iemand de chicane mist, kun je snel het chassis of de onderkant van de auto beschadigen."

"Als je een wagen kapotrijdt, heb je de reserveauto nog, maar bij de tweede keer kun je naar huis en daar maak ik me zorgen om."

Stand

Naast de noviteiten met betrekking tot het nieuwe stratencircuit en de eerste race bij nacht staat ook de koppositie in de stand om de wereldtitel op het spel. Lewis Hamilton (McLaren) staat nog een puntje voor op Massa.

Robert Kubica (BMW) staat derde op veertien punten van de Brit. Na Singapore staan er nog drie grands prix op het programma.