AMSTERDAM - Polsstokhoogspringer Rens Blom heeft vrijdag bekendgemaakt dat hij afscheid neemt van zijn actieve carrière. De 31-jarige atleet, die al jaren kampt met een hardnekkige achillespeesblessure, zei dat vrijdag tijdens een persconferentie in zijn woonplaats Sittard.

Blom sprong woensdag in Aken zijn laatste wedstrijd en kwam daarbij tot een hoogte van 5,30 meter.

De resultaten van de laatste onderzoeken aan zijn achillespezen stemden Blom niet positief. "Mijn gezondheid staat voorop. Ik wil ook na mijn sportloopbaan pijnvrij kunnen wandelen, fietsen en rennen. Dat is nu niet het geval", zei de atleet op zijn eigen website.

Blessureleed

Blom heeft de afgelopen drie jaar vooral blessureleed meegemaakt. De Limburger is drie keer geopereerd aan de achillespezen. Aan het einde van het jaar moet hij opnieuw onder het mes.

"Ik zal nooit meer 100 procent genezen pezen hebben. Ik sta opnieuw voor een operatie, waarvan het genezingsproces een jaar in beslag neemt. Daarna moet ik een half jaar revalideren. Dan ben je al anderhalf jaar verder. Ik ga dus niet verder in de topsport. Het is niet verantwoord. Ik sluit echter niet uit, dat ik in de toekomst nog eens zal springen. Maar het is wel goed geweest na drie jaar blessures."

Voorwaarde

Blom sprak woensdag na de wedstrijd in Aken nog de hoop uit om terug te keren op het hoogste niveau. "Ik ben topsporter en wil met de top mee kunnen. Dat is mijn voorwaarde. Met die uitgangspunten ben ik in overleg met de artsen die mij begeleiden. We bekijken alle opties en op basis daarvan neem ik een besluit. Dat zal niet lang meer duren, want ik wil duidelijkheid."

Dit jaar slaagde Blom er niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Eerder nam hij wel deel aan de Spelen van Sydney en Athene. Het absolute hoogtepunt in zijn carrière blijft de wereldtitel in 2005 in Helsinki.

Daar sprong Blom over een hoogte van 5,80 meter. Met 5,81 is Blom houder van het Nederlands record polsstokhoogspringen.