MARSEILLE - Jakob Piil heeft dinsdag de tiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Deen van de CSC-ploeg kwam na ,5 van Gap naar Marseille samen met vluchtgenoot Fabio Sacchi (Saeco) aan. Bram de Groot kwam op ongeveer 50 seconden alleen aan en werd derde.

Een kopgroep van negen renners domineerde de etappe. De negen bouwden een enorme voorsprong op, die op het hoogtepunt rond de 25 minuten was. Piil en Sacchi wisten te ontsnappen, De Groot sprong even later ook weg bij de zes anderen, maar slaagde er niet in de twee leiders te achterhalen.

Het peloton arriveerde uiteindelijk op 21.23 minuten, de Amerikaan Lance Armstrong behield de leiding in het peloton. De Fransman Virenque blijft leider in het bergklassement, de Australiër Cooke, winnaar van de sprint van het peloton, behoudt de groene trui.

De renners krijgen woensdag een rustdag, waarna donderdag etappe nummer elf op het programma staat. Dan rijdt het peloton van Narbonne naar Toulouse, een korte rit van 153,5 kilometer met halverwege een klimmetje van de derde categorie.