BARCELONA - De Nederlandse waterpolosters zijn bij het WK in Barcelona klaar voor de "finale". Zo beschouwen ze de wedstrijden die komen. Na de inspeelfase tegen Venezuela (18-4) en Japan (15-3) begint donderdag in groep B tegen Rusland het echte werk.

Het machtsvertoon tegen de Japanse vrouwen was dinsdag opmerkelijk groot. Twee jaar geleden in Fukuoka trof Oranje deze Aziatische opponent tweemaal en was het verschil minimaal, slechts een doelpunt. Nu was het prijsschieten. "Japan is twee jaar verder, wij ook. Maar wij hebben Karin Kuipers en Carla Quint teruggehaald. Die hebben veel progressie gebracht", lichtte bondscoach Paul Metz toe.

"Dat is ook een compliment aan de anderen. Zij trokken de ruimte. Dat Kuipers kan schieten, weet de hele wereld. Ze kreeg daarvoor nu de gelegenheid", prees Metz. De teruggekeerde Nijverdalse routinier maakte drie doelpunten, evenveel als Daniëlle de Bruin. De sterke midvoor Quint voegde er twee aan toe, evenals Gillian van den Berg en Heleen Peerenboom.

Metz was niet alleen te spreken over de aanval. "We waren nu een stuk scherper in de afronding dan tegen Venezuela, maar ook de verdediging liep veel beter." Tegen de Russinnen, die ook op twee dikke zeges staan, is dat noodzaak. Winst betekent direct een plaats in de kwartfinale, verlies levert een extra wedstrijd op in de tussenronde tegen de nummer drie uit groep A.

"Daarom praten we vanaf nu over finales. Nederland en Rusland zijn gelijkwaardig. We hebben dit seizoen twee keer gewonnen en twee keer verloren. Het verschil was altijd een doelpunt, op één keer na. In Hongarije. Toen wonnen we ruim, misschien doordat de Russinnen net een nieuwe coach hadden aangesteld en nog moesten wennen aan andere afspraken. Donderdag wordt het zonder twijfel spannend."