ENSCHEDE - ADO Den Haag en FC Twente hebben zich donderdag zonder problemen bij de laatste 32 gevoegd in het toernooi om de KNVB-beker. Dat ging ten koste van op papier veel mindere tegenstanders.

FC Groningen liet zich in Hoorn bijna verrassen door zondagamateurkampioen Hollandia. De koploper van de eredivisie ontsnapte in blessuretijd: 2-3. Ajax nam voor eigen publiek pas laat afstand van FC Utrecht: 2-0.

ADO was in Enschede na ruim een half uur al klaar met Jong FC Twente, toch de landskampioen bij de reserveteams. Lex Immers, Csaba Horvath en Karim Soltani zorgden voor 0-3. Joran Pot deed vlak voor het rustsignaal nog wel iets terug, het was geen voorbode van een aanstaande surprise.

De Belgische aanwinst Fabio Caracciolo bepaalde halverwege de tweede helft de eindstand op 1-4. Twente speelde toen al geruime tijd met tien man. Niek Davina kreeg tien minuten voor rust rood van scheidsrechter Raymond van Meenen wegens het neerleggen van een doorgebroken speler.

Stadion

Het vernieuwde Enschedese stadion bood een akelig lege aanblik. Twente had graag supporters binnengelaten voor een euro, maar dat was met ADO als opponent verboden. Doordat de combiregeling van kracht was reisden maar 25 Haagse fans hun club achterna.

NEC had in Groningen weinig te duchten van Be Quick 1887. De Nijmegenaren wonnen met 5-0 maar hadden een strafschop nodig om na een half uur op voorsprong te komen. Youssef El-Akchaoui schoot raak vanaf elf meter. Rutger Worm, Joël Tshibamba en Lasse Schöne (2) voerden de productie gestaag op.

Amateurclubs

In de derde ronde zijn nog zes amateurclubs over. Als laatste sloot Haaglandia/Sir Winston aan. De Hagenaars schakelden Papendrecht, dat eveneens in de zondaghoofdklasse uitkomt, uit. Na 90 minuten stond het 1-1 door een snel doelpunt van Giovanni Klaverweide en de reactie van Quincy Allee (Haaglandia) pal na rust.

In de verlenging leken Samir Acharrat en Klaverweide het duel te beslissen in het voordeel van Papendrecht: 3-1. Erkan Sensoy zorgde toch nog voor een enerverende slotfase en Sounil Malaha maakte in de 118e minuut zelfs de strafschoppenserie noodzakelijk. Daarin waren de Hagenaars het koelst (4-3).

Behalve zes amateurs gingen donderdag de namen van zestien eredivisieclubs (alleen Heracles en Utrecht vielen af) en tien ploegen uit de eerste divisie in de koker voor de loting. De opmerkelijkste uitschakelingen bij de profs betroffen RBC (tegen Rijnsburgse Boys) en Go Ahead Eagles (tegen HHC Hardenberg).