AMSTERDAM - Ajax heeft donderdag in de Arena de derde ronde van de KNVB-beker bereikt. De Amsterdammers dankten de zege op FC Utrecht (2-0) aan een schitterende treffer van Luis Suarez (70e minuut) en een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar (87e minuut).

Uitblinker Luis Suarez en Klaas-Jan Huntelaar schoten de Amsterdamse ploeg uiteindelijk na rust naar de derde ronde. Het publiek voelde zich de grote winnaar van de avond en beoordeelde het kansenfestival na het laatste fluitsignaal met een staande ovatie.

Ajax kan de steun van de supporters wel gebruiken. Trainer Marco van Basten mist al vroeg in het seizoen drie van zijn belangrijkste aankopen. Miralem Sulejmani, voor ruim 16 miljoen euro overgekomen van Heerenveen, moet met een hamstringblessure nog zeker acht weken toekijken.

Ook Ismail Aissati (6 weken) en Oleguer (3 weken) kunnen voorlopig nog niet laten zien waarom ze naar Amsterdam zijn gehaald.

Alsof Van Basten nog niet voldoende personele problemen kent, moet hij ook nog even wachten op de rentree van Gabri. De ervaren Spanjaard is nog steeds niet helemaal hersteld van een enkelblessure die hij in de aanloop van het seizoen opliep. Als het allemaal een beetje meevalt, kan Gabri donderdag in de UEFA Cup tegen Borac weer voetballen.

Vervangers

Van Basten benoemde Gregory van der Wiel als vervanger van centrumverdediger Oleguer, waardoor er echts in de defensie weer voor Bruno Silva een plekje vrijkwam. De verdediger uit Uruguay was met 28 jaar veruit de oudste speler van zijn ploeg.

Siem de Jong mocht Sulejmani doen vergeten als schaduwspits. Niet Evander Sno maar Eyong Enoh speelde op de positie van de gekwetste middenvelder Gabri. De van Ajax Cape Town overgekomen speler uit Kameroen bewees al direct waarom Van Basten hem vanuit Afrika heeft laten overkomen.

Enoh presenteerde zich in de ruim voor de helft gevulde Arena als welkome nieuweling. Hij heroverde vaak de bal en leverde het speeltuig zo snel mogelijk in bij een speler die er iets moois mee kon doen.

Suarez

Luis Suarez kwam al na vijf minuten negatief in beeld toen hij Utrechter Leroy George wel of niet bewust hard met de hak raakte. Scheidsrechter Jan Wegereef liet echter doorspelen en hield een kaart op zak. Suarez ontpopte zich daarna wel als gevaarlijkste pion van de aanval.

Siem de Jong, Klaas-Jan Huntelaar (lat), Jeffrey Sarpong (paal) en Suarez verschenen voor rust allemaal dreigend in de buurt van doelman Michel Vorm. Toch leverde eerste helft geen treffers op.

Kansen

FC Utrecht mocht daardoor blijven hopen op dat kansje dat er tegen Ajax altijd wel komt. George profiteerde na rust bijna van een slippertje van Van der Wiel en Tim Cornelisse verraste doelman Maarten Stekelenburg vlak daarna bijna met het hoofd.

De beste kansen bleven echter voor Ajax. Sarpong miste en Huntelaar trof net geen doel met een omhaal. De spits mocht in de 69e minuut zelfs vanaf elf meter aanleggen omdat de Roemeense back

Mihai Nesu tegenstander Suarez onderuit trok. Nesu kreeg zijn tweede gele kaart maar kon vanaf de zijkant van het veld alweer snel lachen toen doelman Vorm de strafschop van Huntelaar stopte.

Vorm had een minuut later echter geen antwoord op een prachtig schot van uitblinker Suarez. De aanvaller fopte Gregoor van Dijk en schoot zijn ploeg op een heel fraaie manier naar de derde ronde. Op aangeven van diezelfde Suarez, bepaalde Huntelaar in de 87e minuut de eindstand.

Van Basten

"Ik heb genoten'', zei trainer Marco van Basten donderdag na de overwinning van Ajax op FC Utrecht (2-0) in de tweede ronde van de KNVB-beker. "De jongens straalden plezier uit en hebben legio kansen gecreëerd. We hadden alleen vaker moeten scoren.''

Enoh

John van Loen, de assistent van FC Utrecht-trainer Willem van Hanegem, droeg de zege op aan Eyong Enoh. "Ik had nooit van hem gehoord, maar wat een voetballer'', zei Van Loen. "Mijn complimenten.''

"Enoh heeft inderdaad uitstekend gedaan'', zei Van Basten over de van Ajax Cape Town overgekomen middenvelder. "Hij is pas een week hier en we hebben nu al plezier van hem.''