BRUSSEL - De Belgische atleet Erik Wijmeersch heeft donderdag afscheid genomen van de wedstrijdsport en bekend dat hij zich in de periode 1998-2001 heeft bezondigd aan doping.

Hij nam een groeihormoon, en nog wel op aanraden van Renno Roelandt, dopingbestrijder namens het WADA en bestuurslid van het Belgische olympisch comité, zei hij.

"Dat gebeurde na het EK in Boedapest op mijn hotelkamer'', aldus Wijmeersch. "Renno, op dat moment voorzitter van de antidopingcommissie van de Vlaamse Gemeenschap, adviseerde me groeihormoon. Hij zei 'als ik jou was dan zou ik het echt proberen. Het is onopspoorbaar en je gaat er sneller van lopen'.

Tot het voorjaar van 2001 heb ik doping genomen'', zei Wijmeersch. "Toen had ik een heel slechte ervaring en ben ik ermee gestopt'', onthulde de 38-jarige atleet.

Roelandt

Roelandt bevestigde indertijd met Wijmeersch een boom te hebben opgezet over dopingpraktijken en dat toen onder meer groeihormoon ter sprake is gekomen. "Dat was in een tijdgeest en context waarin heel wat vreemde zaken gebeurden en waarin de Belgische atletiek geen enkele rol speelde op wereldniveau. Maar ik heb nooit groeihormoon of welk ander verboden product dan ook toegediend, geleverd of voorgeschreven aan atleten.''

Boek

Wijmeersch, die volgende maand een boek publiceert met meer onthullingen, hangt op zijn oude dag overigens nog een schorsing van twee jaar boven het hoofd. De regerend nationaal kampioen op de 100 meter kwam in mei tijdens wedstrijden in Oordegem niet opdagen bij een dopingtest. Hij ging wegens het slechte weer al na de series naar huis en miste de controleur.

De sprinter, die negentien Belgische titels veroverde en op het EK indoor van 1996 goud pakte op de 200 meter, zei dat hij niet van diens komst op de hoogte was.