SINGAPORE - De Formule 1 voegt dit weekeinde in Singapore een nieuw hoofdstuk toe aan de glamoureuze geschiedenis. Voor het eerst vindt een race plaats in het donker. De coureurs zien er naar uit.

"Ik ben heel nieuwsgierig hoe het zal zijn", aldus Fernando Alonso van Renault. "Ik eet momenteel veel wortels" grapt David Coulthard van Red Bull.

Lampen

Met die donkerte zal het wel meevallen. Singapore verlicht het nieuwe ruim 5 kilometer lange stratencircuit met 1500 lampen die vier keer zo fel zijn als de gemiddelde kunstverlichting in een voetbalstadion.

"De lichtprojectors zijn zo geconstrueerd dat glinstering minimaal zal zijn. Op deze manier kunnen we maximale veiligheid garanderen", zegt een woordvoerder van het circuit.

Imago

Singapore schildert zichzelf graag af als het 'Monaco van het Verre Oosten' en grijpt de Formule 1 aan om dat mondaine imago verder uit te bouwen. De Formule 1 trekt toeristen aan en verleidt sponsors om hun rijkste klanten te fêteren op een weekeinde tussen de sterren van het asfalt.

Singapore bleek zelfs bereid de eisen van formule 1-baas Bernie Ecclestone in te willigen. Racen in Singapore, prima, maar dan wel op een tijdstip dat wereldwijd de meeste televisiekijkers trekt. Zo was de eerste avondrace in de Formule 1 geboren.

Marketing

De coureurs begrijpen dat marketing in de Formule 1 boven sport gaat en passen moeiteloos aan. Ze nemen voor lief dat hun slaap- en eetschema volledig wordt aangepast om optimaal te kunnen presteren.

"Het is de bedoeling dat ik niet acclimatiseer en volgens de Europese tijden mijn dag indeel", legt Lewis Hamilton van McLaren uit. "Mijn trainingsprogramma is zo afgesteld dat mijn lichaam kan pieken op de wedstrijddag in de middag. Dus doen we nu net alsof we nog in Europa zijn."

Verduisterd

Dat betekent in Singapore, waar het zes uur later is, vroeg in de middag opstaan en één uur 's nachts dineren. "Onze hotelkamers zijn volledig verduisterd, het is de schoonmakers verboden ons te storen en de telefoons staan uit", voegt Hamiltons Finse teamgenoot Heikki Kovalainen eraan toe.

Voor alle coureurs is het avondracen een nieuwe ervaring. "Ik ben erg nieuwsgierig hoe het circuit erbij ligt en hoe het zicht is. Het wordt hoe dan ook een interessant weekeinde, want we zullen allemaal moeten wennen aan de nieuwe omstandigheden", meent Alonso.

"Technisch gesproken zal ons programma niet veel anders zijn, maar in alle andere opzichten gaan we iets totaal onbekends tegemoet."

Bochtig

Het circuit in Singapore is bochtig, kent niet al te lange rechte stukken en heeft eigenlijk maar drie punten waar inhalen mogelijk is, de Pit Straight, de Raffles Boulevard en de Esplanada Drive. De race vindt plaats in het seizoen van de moesson en de kans op een natte race is groot.

Regen

Eigenlijk baart dat de coureurs meer zorgen dan het kunstlicht. "Als het hier regent, dan giet het. Ik weet niet wat we dan kunnen verwachten", aldus Sebastian Vettel van Toro Rosso, de Duitser die verrassend de vorige natte Grand Prix op Monza won.

De Brit Hamilton is leider in het wereldkampioenschap met 1 punt voorsprong op de Braziliaan Felipe Massa van Ferrari. Dat hadden meer punten kunnen zijn, ware het niet dat Hamilton deze week zijn beroep tegen de straf die hij kreeg na de Grote Prijs van België verloor.

De FIA hield vast aan het oordeel dat Hamilton op circuit Spa-Francorchamps onrechtmatig een bocht had afgesneden en daardoor terecht naar de derde plaats was teruggezet.

Formule 1 Singapore