VARESE - Hein Verbruggen is woensdag officieel teruggetreden als vicevoorzitter van de internationale wielrenunie UCI. De Nederlander, die jarenlang voorzitter was, had zijn afscheid al eerder aangekondigd.

"Ik was nog in functie bij de UCI omdat dat een voorwaarde was om mijn werk voor het IOC te kunnen doen", legde Verbruggen woensdag in Varese uit.

Hij was in Peking voorzitter van de coördinatiecommissie en stapte aan het einde van de Spelen ook op als lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Verbruggen keert vrijdag terug naar de Chinese hoofdstad waar hij door president Hu Jintao zal worden onderscheiden.

Conflict

Verbruggen was van 1991 tot en met 2005 voorzitter van de internationale wielerbond. Bij zijn terugtreden was hij verwikkeld in een conflict met de bazen van de drie grote rondes, die zich niet konden vinden in de doorgevoerde ProTour-plannen.

De door de Helmonder opgezette reeks van grote wedstrijden werd van begin af aan aangevallen, met name door Patrice Clerc, algemeen directeur van Tourorganisator ASO.

Plannen

"Het is onvergeeflijk dat die man nooit contact met me heeft gezocht. Hij was op 22 september 2004 akkoord met de plannen, werd een dag later teruggefloten door zijn bazen en kroop vervolgens in de loopgraven."

"Clerc heeft geprofiteerd van het feit dat er nieuwe bazen waren bij de Rondes van Spanje en Italië, die hij meekreeg. Hij had me beter even kunnen bellen, dan waren we er wellicht uitgekomen en was de wielersport een hoop ellende bespaard."

Akkoord

Verbruggen behoudt nog wel zijn functie in de ProTour-raad. Na gesprekken met de weduwe Amaury, de hoogste baas van ASO, en voormalig topman Jean-Claude Killy is een akkoord tussen UCI en ASO over de ProTour nabij.

"Het is nu nog even spannend. Er zit een akkoord aan te komen met ASO. Dat is een mooi moment om op te stappen", aldus Verbruggen, die tot 2011 in elke geval nog één functie als sportbestuurder blijft vervullen. Hij is voorzitter van de Agfis, de verzamelde internationale sportbonden.