ERFURT - De Europese allroundtitel kan schaatsster Anni Friesinger nauwelijks meer ontgaan. De wereldkampioene allround won zaterdag in Erfurt haar derde afstand op rij. Na de 500 en 1500 meter was de Duitse ook op de 3000 meter ongenaakbaar.

Friesinger zegevierde in een rechtstreeks duel met haar voornaamste concurrente Claudia Pechstein in 4.12,33. Renate Groenewold deed goede zaken door met haar tweede plaats in 4.13,27 een podiumplaats in de eindrangschikking in het vizier te houden. Marja Vis eindigde op de 3000 meter als vierde, net voor Tonny de Jong. Barbara de Loor moest zich tevreden stellen met de twaalfde plaats.

Tonny de Jong

Friesinger heeft zondag op de laatste afstand (5000 m) een gat van 13,82 seconden met Claudia Pechstein. Tonny de Jong staat derde na drie afstanden met 18,92 seconden achterstand op de klassementsleidster. Renate Groenewold staat vierde op 20,43 seconden. Groenewold vindt de Russische Barisjeva kort achter zich. Marja Vis bezet de zesde plaats, Barbara de Loor de elfde. De Nederlandse vrouwen zullen alle vier op de slotafstand uitkomen.

/DOSSIERSchaatsen