GRONINGEN - Gerard van Velde is na de eerste dag van het NK sprint in Groningen leider in het klassement na twee afstanden. Van Velde werd in 1.12,91 op de 1000 meter tweede achter Ids Postma: .12,73. Derde op de dubbele sprintafstand werd Jan Bos in 1.13,07. Van Velde won eerder de 500 meter.

Van Velde laat in het klassement Bos en Postma achter zich. Het verschil tussen Van Velde en Bos voor de 500 meter van zondag bedraagt viertiende seconde.

Nuyt

Bij de dames leidt Andrea Nuyt. Nuyt werd zaterdag op de 1000 meter geklopt door Annamarie Thomas. De rijdster van Spaar Select liet 1.20,75 noteren, Nuyt was goed voor de tweede tijd: 1.20,99. Marieke Wijsman werd in 1.21,00 derde op de 1000 meter.

Nuyt won eerder de 500 meter en laat in het tussenklassement Thomas en Wijsman achter zich.

Timmer

Marianne Timmer meldde zich eerder op de dag af voor het NK. De schaatsster van Spaar Select heeft last van haar heup nadat ze woensdag tijdens een training ten val was gekomen. De ploegleiding maakt zich vooralsnog geen zorgen over haar deelname aan het WK sprint over twee weken in Hamar. Voor dat toernooi zijn in Groningen startbewijzen te verdienen.

De commissie topsport van de KNSB kan en zal Timmer ongetwijfeld aanwijzen voor de WK. "Marianne is met een dag of twee wel weer hersteld", verwacht arts Hans Smid. "Ze heeft een bloeding in de slijmbeurs op haar linkerheup opgelopen, waardoor ze nu niet 100 procent is. Ze kan niet goed afzetten. We willen geen risico nemen, daarom schaatst ze dit toernooi niet."

/DOSSIERSchaatsen