ERFURT - André Vreugdenhil laat in Erfurt zien wat al jarenlang van hem wordt gezegd. De Westlander kan uitgroeien tot een heel goede allrounder. Alleen doet de schaatser uit de Wehkamp-ploeg dat nu voor België, terwijl hij enkele jaren geleden voor Nederland nog tweede werd op de WK junioren. Vreugdenhil staat na twee afstanden bij de Europese allroundkampioenschappen tweede, op ruime afstand van klassementsleider Jochem Uytdehaage. "Ik slaap vannacht lekker. Dat lijkt me duidelijk."

In de seizoenen '95-'96 en '96-'97 reed Vreugdenhil bij Jong Oranje. Daarna werd het Sanex bij Rintje Ritsma. De moordende concurrentie in Nederland en blessureleed deed hem na mislukte jaren besluiten de België-route te kiezen, zoals zijn Haagse ploeggenoot Bart Veldkamp jaren geleden al deed. Het heeft Veldkamp geen windeieren gelegd. Aan kwalificaties voor grote toernooien hoeft hij niet mee te doen. Die weg leek Vreugdenhil ook wel wat.

De verandering komt zeer waarschijnlijk te laat om ook voor België op de Olympische Spelen in Salt Lake City aanwezig te zijn. Vreugdenhil voldoet nog niet aan de eis om drie jaar in het land te wonen. De paspoortaanvraag en een speciaal verzoek om af te wijken van die oude regeling, ligt inmiddels bij de ambtenarij.

Ploegmanager Conrad Alleblas denkt alleen dat het allemaal net iets te lang gaat duren. "Maar met een goed resultaat hier, zullen we weer eens contact opnemen", aldus Alleblas.

In Erfurt kwamen de kwaliteiten van Vreugdenhil weer aan het licht. Net 24 geworden reed hij vrijdag bij zijn debuut op het EK naar de derde plaats op de 500 meter (37,15). Op de vijf kilometer later bleef hij met 6.45,32 zo'n twee tellen boven zijn persoonlijke record. Het was wel voldoende om hoog in het klassement te blijven.

"Hij heeft ook een goede 1500 meter in de benen, dus André blijft zaterdag ook nog wel hoog in het klassement. Hij heeft alles om een goede allrounder te worden, maar op de tien ontbreekt hem nog wat ervaring. Zijn doel is echter de OS in Turijn, over vier jaar. Dan is hij ook pas 28", zegt teamgenoot Veldkamp over de Westlander.

Vreugdenhil kwam twee jaar geleden onder de hoede van Bart en pa Veldkamp. "Daar heb ik weer leren schaatsen." Het betekende ook een voortzetting van een grillige loopbaan. "Ik ben twee jaar vooral technisch bezig geweest. Dat werpt nu zijn vruchten af."