ALPE D'HUEZ - De kennismaking met de Alpen is Remmert Wielinga het afgelopen weekeinde slecht bevallen. Zaterdag, precies een maand nadat hij in de Dauphiné Libéré met de besten mee omhoog reed, kon hij niet volgen. Een dag later werd de rit naar Alpe d'Huez een nog grotere beproeving. "Ik had niet gedacht dat ik op tijd binnen zou zijn."

Wielinga kwam zondag na de eerste de beste klim alleen achter het peloton te zitten en schoot volgens ploegleider Theo de Rooij enigszins in de stress. "De hele vallei, tot aan de Télégraphe, reed hij alleen, dat zijn pijnlijke momenten geweest." Uiteindelijk finishte Wielinga iets achter "de bus" op ruim drie kwartier van winnaar Mayo.

De twijfel had zaterdag al toegeslagen, toen hij op de Col de la Ramaz had ervaren wat de Tour precies inhoudt. "Ze rijden gewoon te hard voor mij", sprak hij na de finish (90e op 14.32 van ritwinnaar Virenque) gedesillusioneerd. "Misschien ben ik wel gewoon niet goed genoeg."

Domper

Wielinga, in de eerste Tourweek kwakkelend met een ontstoken teen, had op zijn terrein - de bergen - een stevige domper moeten verwerken. "Op de eerste klim dacht ik dat ik nog redelijk zat, daarna was ik gewoon slecht. Ik had totaal geen macht meer in mijn benen", klaagde hij zaterdag met trieste blik.

De twee bergritten waren een les geweest, erkende hij een dag later."De Dauphiné is niet de Tour. Ze hadden me gewaarschuwd, ik weet nu waarom. Het niveau ligt gewoon een paar treden hoger."

Steun

Dat hij de finish had bereikt dankte Wielinga naar eigen zeggen aan de steun van het publiek. Ook Michael Boogerd, zondag 19e op een kleine vijf minuten van Mayo, was het opgevallen dat het drukker was geweest dan ooit.

"Ik heb nog nooit zo veel mensen hier gezien" vertelde de Hagenaar, die tevreden was over zijn vorm. Zaterdag kon hij tot zes kilometer onder de top de groep Armstrong volgen. Zondag moest hij er in de klim naar Alpe d'Huez eerder af. "Maar op dat moment moesten ook Ullrich en Garzelli passen." Boogerd heeft altijd gezegd de eerste Tourweek nodig te hebben om naar zijn topvorm te groeien. Hij richt zich vooral op de wereldbekerwedstrijden in augustus.

Wielinga kijkt niet vooruit, hooguit naar de volgende dag. "Ik heb weer een etappe overleefd en ik start morgen." Dat was volgens de Eindhovenaar al een wonder. "Het was verschrikkelijk, maar tegelijk met al dat publiek ook prachtig. Ik heb vandaag eigenlijk in de hemel en de hel gereden."