ERFURT - Even gingen haar gedachten terug naar vorig jaar. In Baselga di Pinè knalde Anni Friesinger zo hard onderuit dat ze de Europese titelstrijd al op de 500 meter, de eerste afstand, moest staken. Vrijdagochtend in Erfurt ging de Duitse wereldkampioene allround in de training keihard tegen het ijs na een ongelukkige manoeuvre van landgenoot René Taubenrauch.

Een pijnlijke schouder, een gevoelige pols, een kapotte schaats en heel wat schrik in de benen nam ze mee naar haar openingsrace. Uren later leverde die haar de zege op de 500 meter en de koppositie tijdens het EK op. Het gat met de concurrentie was een halve seconde of groter.

"Het was even schrikken, maar tijdens mijn race had ik niet zoveel last van de pijn", zei de gedoodverfde Europese kampioene. Friesinger, dit seizoen met kop en schouders boven de concurrenten in het wereldbekercircuit, bleef vrijdag na een machtige sprint als enige van het vrouwenveld onder veertig seconden: 39,67. Landgenote en voornaamste concurrente Claudia Pechstein tekende voor dezelfde opening na 100 meter, maar moest een ronde later wel 49-honderdste toegeven.

Tonny de Jong

Tonny de Jong, in het verleden twee keer Europees kampioene, was precies een halve seconde langzamer, Renate Groenewold gaf als nummer vijf net iets meer dan een tel toe. Met de sprint van Friesinger lijkt de strijd om de titel direct beslist. Toch gaven zowel De Jong als Groenewold aan dat de verschillen eigenlijk wel meevielen. "Ik had de winnende tijd sneller verwacht", meende Groenewold, die vorig jaar het EK voor Friesinger verpestte door een bizarre kruising.

Groenewold kwam onbevangen naar Erfurt. Ze raakte afgelopen maand geblesseerd voor het olympisch kwalificatietoernooi en zag daardoor een mogelijk derde olympisch startbewijs (5 kilometer) uit handen glippen. In Erfurt gaat het al weer beter met de rug, die door een paar lastige wervels vaker problemen geeft. "Met stabiliteitsoefeningen voor de wedstrijden gaat het nu wel een stuk beter."

Groenewold mist explosiviteit op de eerste honderd meter. Daarop verloor ze vrijdag meer dan zestiende. "Dat is mijn manco. Maar met mijn volle ronde ben ik dik tevreden. Dat geeft vertrouwen voor de volgende afstanden." Ook De Jong kijkt uit naar de zaterdag. Op die dag moeten de 1500 en 3000 meter de definitieve schifting in het klassement aanbrengen. De Friezin legde een zeer acceptabele basis voor een bronzen danwel zilveren medaille. Niet dat ze het gevecht met de Duitse vrouwen niet wil aangaan, maar meer uit realisme sprak ze over een eventueel Nederlands duel voor de derde plaats.

"Dit was een van mijn betere 500 meters. Ik kan tevreden zijn. Voor mijn gevoel gaat het heel erg lekker, maar misschien blijkt zaterdag wel dat ik het helemaal mis heb. Ik ben heel benieuwd wat er op de tweede dag uitkomt." De Jong is onder begeleiding van Ingrid Paul na verloren jaren bij Spaar Select (Peter Mueller) weer echt gaan schaatsen. "Technisch verloopt het een stuk beter." De halve seconde die ze aan Friesinger moest inleveren zei haar niet zoveel. Het verschil van eenhonderdste met de tweede Duitse, Pechstein, gaf haar wel het idee dat het veronderstelde klasseverschil minder is dan iedereen had verwacht.