MADRID - De Braziliaanse volleyballers hebben de World League gewonnen. De wereldkampioen versloeg zondagavond in eenenerverende finale olympisch titelhouder Servië-Montenegro met 3-2.De beslissende vijfde set eindigde in Madrid pas bij 31-29 in hetvoordeel van de Zuid-Amerikanen. Beide ploegen kregen enkele kereneen matchpoint.

Veelvoudig WVL-kampioen Italië eindigde in de Spaanse hoofdstadals derde. De ploeg van bondscoach Gian Paulo Montali, die geenenkele spelerswissel toepaste, versloeg Tsjechië met 3-1. DeTsjechen, die opmerkelijk goed presteerden in de voorronde en inSpanje, wonnen nog wel de eerste set met 25-22 maar waren niet toteen verrassing in staat.

Vorig jaar in eigen land lukte het niet - toen bleek Rusland testerk - nu waren de Brazilianen eindelijk wel de besten van de WVL,met een eerste prijs van een half miljoen dollar als beloning. Opgrond van het vertoonde spel verdienden aanvoerder Nalbert en zijnswingende ploegenoten die premie. Maar ze lieten 'm bijna weer uitde vingers glippen.

Overrompelend

Brazilië begon overrompelend. Ze timmerden de eerste setrazendsnel, in 18 minuten, binnen: 25-16. Maar zoals wel vaker liethet team van bondscoach Bernardinho zich volkomen misleiden door deServiërs. Dezen zijn de laatste jaren nog nooit snel op ganggekomen. Daarin maakten ze ook in 2003, zoals Nederland in devoorronde ondervond, geen uitzondering. Maar het olympisch goud vanSydney was geen toeval en de ploeg is daarna nauwelijks veranderd.

Coach Veselin Vukovic greep na de kansloos verloren openingssetwel in. Hij bedankte routinier Vladimir Grbic voor de bezwezendiensten, ditmaal niet al te veel, en vertrouwde verder op SlobodanBoskan als tweede passer-loper naast Goran Vujevic. Dat bleek eengoede greep. De Serviërs namen het initiatief over en leken met-21 en 25-19 rechtsreeks op de zege af te stevenen.

Bernardinho zag zich genoodzaakt alle wissels op te roepen. Zijntalent tot improviseren betaalde zich, dank zij de brede selectie,uit. In de vierde set geen Giovane, André Heller en AndréNascimento meer, maar Giba, Henrique en Rodrigues Anderson. Zijbleven uiteindelijk in de zinderende slotfase de zenuwen het bestde baas. De productie was bovendien goed verdeeld, met Nalbert alstopscorer met 14 punten.

De Serviërs leunden zwaar op vrijeaanvaller Ivan Miljkovic. Het kanon trof liefst 28 maal doel, maarmiste het einddoel.