ALPE D'HUEZ - Nooit eerder had Lance Armstrong het de afgelopen jaren in de Ronde van Frankrijk zo zwaar te verduren als zondag op weg naar Alpe d'Huez. De rit waarin een demonstratie van de Amerikaan was verwacht, werd een Spaans feestje met Iban Mayo als middelpunt. Voor Armstrong resteerde het geel en de wetenschap dat de vorm niet super is.

"Ik had een maand geleden niet kunnen voorzien dat ik vandaag zo zou lijden op Alpe d'Huez", vertelde de Amerikaan na een enerverende finale, waarin behalve Mayo ook diens landgenoot Beloki en de Amerikaan Hamilton, nota bene met een scheurtje in zijn sleutelbeen, de aanval hadden geopend.

Mayo

"Ik heb besloten Mayo te laten rijden omdat hij verder weg stond in het klassement." De Bask van Euskaltel veroverde meer dan twee minuten op Armstrong en vond zichzelf terug op de derde plaats in het klassement, een halve minuut achter Beloki.

Armstrong als schietschijf, het was eigenlijk niet meer vertoond sinds de rit over de Joux-Plane in 2000, waarin hij duelleerde met Ullrich, en Virenque de rit won. Sindsdien liet hij zich in de bergen door kandidaten voor het podium nooit meer verrassen.

Alpe d'Huez

Tot aan de voet van Alpe d'Huez leek niets een voorspelbaar scenario in de weg te staan. Op de Galibier, het dak van de Tour, bepaalden de US Postals het tempo, bij het begin van de klim van de "Hollandse berg" gaf Beltran even gas en was de grote schifting een feit. Toch was het daar volgens Armstrong even misgegaan.

"Beltran trok te hard door. Dat ging niet snel, het was "supersonic". Dat was niet de bedoeling, zullen we hem vanavond even uitleggen. Hij is natuurlijk nieuw in de ploeg." Een select gezelschap bleef over: Armstrong, ploeggenoot Heras, Mayo, Beloki en Hamilton, met aan het elastiek Vinokoerov en Zubeldia. Het werd een klim vol tempowisselingen. "Eigenlijk snapte ik het niet", zei Armstrong later, "met een beetje samenwerking rijden we hier de rest naar huis."

'The Boss'

Maar vooral de Spanjaarden wilden ,the Boss' breken. Mayo slaagde erin, maar Armstrong hield vol dat hij alles onder controle had gehad. "Ik moest alleen conservatief rijden, omdat de benen niet super waren. Het was geen tijd voor show."

Het spektakel kwam van Mayo, de Bask die zich in de Dauphiné Libéré al ontpopte als podiumkandidaat voor Parijs nadat hij vorig jaar bij zijn debuut (88e) niet had kunnen imponeren. Mayo was zo blij met zijn zege dat hij de laatste honderden meters uitgebreid het publiek begroette, dat kostte hem enkele seconden. "Klopt, maar ik wilde er met volle teugen van genieten."