LYON/MORZINE - Viervoudig etappewinaar Alessandro Petacchi is tijdens de zevende etappe van de Tour de France afgestapt. De Italiaan, drager van de groene trui, kwam in de klim van de col de Portes (2e categorie) zwaar in de problemen en stond bijna stil. Halverwege de col besloot hij in de ploegleidersauto te stappen.

Een uur later werd het sprintersgilde verder uitgedund, toen de Est Jaan Kirsipuu afstapte. De renner van AG2R moest op de col de Portes lossen en voelde langzaam de krachten uit zijn benen vloeien. Bij de bevoorrading kneep Kirsipuu de remmen dicht. Ook de Duitse sprinter Olaf Pollack verliet de Tour.

De Spanjaard Jesus Manzano rijdt evenmin meer mee. De renner van Kelme werd bevangen door de hitte en viel letterlijk van zijn fiets. Manzano bleef bij bewustzijn, maar werd wel naar een ziekenhuis in Lyon gebracht. Volgens de tourarts is de toestand van de coureur niet zorgelijk.

Bergen

Zaterdagochtend begonnen 194 deelnemers aan de Tour de France aan de zevende etappe. De rit van Lyon naar Morzine brengt de renners voor het eerst deze jubileumeditie in de bergen. Het is niet alleen een zware rit, maar ook nog eens de langste van deze jubileumeditie: 230,5 kilometer.

De etappe van vrijdag was slechts een halve kilometer korter. Op het programma staan twee cols van de derde, twee cols van de tweede en een berg van de eerste categorie. De top van de laatste echte klim, de Col de la Ramaz (1e cat), ligt op circa 20 kilometer van de streep.

Armstrong

De Colombiaan Victor Hugo Pena rijdt in de gele trui, maar zijn Amerikaanse ploeggenoot Lance Armstrong is een van de kandidaten om dat tricot over te nemen. De Fransman Christophe Mengin heeft de bolletjestrui om de schouders.

Morzine was pas in 1977 voor het eerst aankomstplaats. De Belg Wellens was dat jaar de sterkste. De laatste keer, in 2000, konden de Fransen juichen om Richard Virenque. De enige Nederlander die er ooit won, was Peter Winnen. Dat deed hij in 1982.