AMSTERDAM - Petter Andersen heeft op de openingsdag van het EK allround in Erfurt de 500 meter gewonnen. De Noor klokte aan in een tijd van 36'63", net voor de Duitser Christian Breuer (36'73"). De Nederlandse schaatsbelg Andre Vreugdenhil werd met een persoonlijk record derde (37'15").

Jochem Uytdehaage eindigde als beste Nederlander op de vierde plaats. Uytdehaage, die in een rechtstreeks duel titelverdediger Sjepel klopte, finishte in een tijd van 37'29".

Uytdehaage

"Ik ben heel tevreden, met name over het rondje. Dit is een hele goede basis voor de rest van het weekend", vertelt Uytdehaage. "Het liefst eindig ik zo hoog mogelijk met zo weinig mogelijk inspanning."

Jelmer Beulenkamp, als dertiende geëindigd, bleef net onder de 38 seconden (37'85"). Carl Verheyen eindigde met zijn tijd van 38'48" op de 18de plaats. Rutger Elsinga reed een tijd van 39'35", goed voor de 28ste plek.

Mannen - uitslag 500m

Sajoetin gediskwalificeerd

Bij het mannentoernooi van de EK schaatsen in Erfurt is één favoriet al voortijdig gesneuveld. De Rus Vadim Sajoetin werd vrijdagavond tijdens de 5 kilometer gediskwalificeerd. De schaatser uit de Wehkamp-ploeg van Bart Veldkamp had in zijn rit tegen de Noor Stian Björge in de ogen van de jury een wisselfout gemaakt.

Friesinger

Anni Friesinger won bij de dames vrijdag de openingsafstand. Op de 500 meter reed de Duitse 39'67". Claudia Pechstein eindigde op de tweede plaats in 40'16". Tonny de Jong deed goede zaken door met 40,17 als derde tijd te finishen.

De overige Nederlanders Renate Groenewold (40,69) en Barbara de Loor (40,92) bleven goed bij met respectievelijk de vijfde en zesde tijd. Debutante Marja Vis, specialiste op de lange afstand, zette de negende tijd neer met 41,16.

/DOSSIERSchaatsen