AMSTERDAM - Johan Cruijff heeft op zijn eigen site en in de Spaanse krant Marca kritiek geleverd op het beleid van zijn oude club Barcelona. "Er zijn te veel problemen die op zich niet zo gevaarlijk zijn. Maar alles bij elkaar is het wel een groot probleem. Iedereen heeft daaraan schuld, de een wat meer dan de ander."

Cruijff verzet zich onder meer tegen de inmenging van het clubbestuur op sportief gebied. "Ik zelf had daar in mijn tijd bij Barcelona geen last van. Ik deed mijn werk deed zonder dat het bestuur invloed had op het sportieve vlak. Tegenwoordig doet iedereen van alles behalve hetgene wat ze zouden moeten doen", legt de voormalig trainer van Barcelona (1988-1996) uit.

Barcelona staat na 18 speelronden op de achtste plaats in de Spaanse competitie. Lijstaanvoerder is Deportivo la Coruna met 33 punten, op de voet gevolgd door Real Madrid.

Rivaldo

Verder vindt Cruijff dat het spelconcept van Barcelona te eenzijdig is doordat het te veel gericht is op één speler: Rivaldo. "Als de ploeg zó afhankelijk is van Rivaldo, dan kan je als trainer beter opstappen. De aanwezigheid van de Braziliaan zou een toegevoegde waarde moeten zijn op een sterke basis."