AMSTERDAM - De Nederlandse paralympische equipe is weer twee medailles rijker. Tafeltennisster Kelly van Zon sloeg zich donderdag naar bronzen eremetaal. Haar voorbeeld werd later op de dag gevolgd door Nico Blok.

Brons was het maximaal haalbare voor de tafeltennissers. Hun kansen op goud of zilver hadden ze al verloren zien gaan door hun halve finales te verliezen.

Van Zon greep die laatste kans in haar 6/7-klasse met beide handen aan door in drie games af te rekenen met de Egyptische Mahmoud Faiza Afify: 11-9, 11-8 en 11-8.

Schmidt

Blok had een game meer nodig. Hij leek het na een goede eerste game even te laten liggen tegen de Duitser Rainer Schmidt, maar trok dat in de laatste twee games knap recht: 11-8, 4-11, 11-6 en 11-5.

Met de twee bronzen plakken staat het totale aantal medailles voor de Nederlandse afvaardiging in Peking vooralsnog op negen.

Schmitter

Daar komen er wellicht meer bij. Thierry Schmitter is iemand die daar aan kan bijdragen. De zeiler won donderdag de zesde van tien races.

Hij vindt zichzelf in het paralympisch zeiltoernooi nu terug op de derde plaats in de 2.4mR-klasse, op slechts één punt van de klassementsleider.

Discuswerpen

Atleet Willem Noorduin bleef ver verwijderd van eremetaal bij het discuswerpen. De paralympische legende, bezig aan zijn zesde Spelen, bleef met een afstand van 32,60 ruim twintig meter achter bij de Chinese kampioen Wei Guo, die een wereldrecord wierp van 54,13.

Nederlandse medailles kunnen in het damestennistoernooi zeker niet meer uitblijven. Drie van de vier halve finalisten komen uit Nederland.

Korie Homan, Jiske Griffioen en gedoodverfd kampioen Esther Vergeer haalden, zonder ook maar een set prijs te geven, de laatste vier.

Voor Sharon Walraven viel in de kwartfinale wel het doek. Zij moest haar meerdere erkennen in de Francaise Florence Gravellier en verloor met 6-1 en 6-4.

Noorduin

Paralympische legende Willem Noorduin moet het nog doen zonder medaille. Noorduin, bezig aan zijn zesde Spelen, bleef bij het discuswerpen met 32,60 meter ruim twintig meter achter bij kampioen Wei Guo. De Chinees wierp met 54,13 meter een nieuw wereldrecord.

Noorduin heeft bij het kogelstoten nog een troef in handen om zijn aantal paralympische medailles uit te breiden tot tien.

Doping

Een smet op de donderdag waren twee op doping betrapte gewichtheffers. De Malinees Facourou Sissoko en de Oekraïense Loedmila Osmanova zijn positief bevonden op het gebruik van anabole steroïden en uit het toernooi gezet.

ZIE OOK:

Bronzen plakken bij tafeltennis
Drie tennissers in halve finales
Zeiler Schmitter klimt naar derde plek
Weer twee dopinggevallen

Lees alles over de Paralympische Spelen op NUsport