ARNHEM - De sportkoepel NOCNSF is verontrust over de voorlopige resultaten van een onderzoek naar voedingssupplementen voor sporters. Bij 25 procent van de producten werden sporen van dopinggeduide stoffen gevonden die niet op de verpakking waren vermeld.

In opdracht van het NOCNSF hebben TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek verricht naar dopingstoffen in voedingssupplementen van sporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Salt Lake City.

In alle gevallen gaat het om zodanig geringe concentraties, dat er geen direct gevaar voor een positieve dopingcontrole lijkt te bestaan. Er ontstaan echter wel mogelijk risico's wanneer de supplementen worden gebruikt in combinatie met voeding (bijvoorbeeld koffie of cola) of andere voedingssupplementen.

Hierdoor kan een concentratieverhoging optreden waardoor een positieve dopingcontrole niet valt uit te sluiten. Ook door lichamelijke inspanning in bijzondere omstandigheden (zoals kou, warmte of hoogte) kan eenzelfde reactie ontstaan wanneer daardoor de vochtbalans verstoord raakt. Salt Lake City ligt op 1425 meter hoogte.

Davids en De Boer

Aanleiding tot het onderzoek van de sportkoepel waren de dopingaffaires rond de voetballers Davids en Frank de Boer. Zij werden positief getest op nandrolon en gaven als mogelijke verklaring het gebruik van een 'vervuild' supplement. Dat leidde in brede sportieve kring tot veel vragen.

Risico's

NOCNSF heeft inmiddels alle direct betrokken sporters persoonlijk en op vertrouwelijke basis geïnformeerd. Daarnaast zijn alle sporters, begeleiders en sportbonden nogmaals gewezen op de mogelijke risico's van het gebruik van voedingssupplementen.

Vrijman

Eerder maakte Emile Vrijman, betrokken bij de verdediging van Davids en Frank de Boer, al duidelijk dat hij dat niet voldoende vindt. Hij is voormalig directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken NeCeDo.

"NOCNSF is bereid middelen van sporters te controleren. De koepel stelt zich daarentegen niet aansprakelijk als er toch wat mis gaat. Dat kan niet. Zeg dan gewoon: stop er mee tot dat er meer duidelijkheid is. Dat is consequent."

TNO en RIVM hebben tot nu toe 55 van de 69 ingeleverde supplementen getest.

/DOSSIERNandrolon