NEVERS - Drie keer in deze Ronde van Frankrijk reed hij met de beste sprinters naar de finish, drie keer was Alessandro Petacchi de snelste. Zijn derde ritzege, donderdag in Nevers, was de indrukwekkendste tot nu toe.

Alessandro Petacchi (29, 1.85 meter) wordt al 'de nieuwe Cipollini' genoemd. De vergelijking hoeft van hem niet. Sterker nog, hij is het een beetje zat steeds te worden vergeleken met zijn illustere landgenoot. Toch is het niet gek dat wielervolgers in hem de navolger van 'Mooie Mario' zien.

Geen tempoversnelling

Beiden zijn opvallend lang voor een sprinter, beiden komen het liefst van ver. "Ik ben geen jongen van een tempoversnelling in de laatste 100 meter, zoals Freire en McEwen", vertelde hij donderdag na de sprint waarin hij de Est Kirsipuu en de Australiër Cooke eenvoudig had geklopt.

Verliezers

De verliezers waren opnieuw Erik Zabel, Oscar Freire en Robbie McEwen, mannen van wie ritzeges worden verwacht. Zabel mist hulp van zijn ploeg. Die is gebouwd om de Colombiaan Botero. McEwen maakt zich ook al niet te veel illusies. "Hij is gewoon op dit moment de beste sprinter in de Tour."

Geen recept

Petacchi, door zijn ploeggenoten Velo en Loda naar de laatste kilometer gebracht, had zich in het wiel van Zabel genesteld om via McEwen op 200 meter voor de streep aan te gaan. "Ik heb nog geen recept gevonden om Alessandro te kloppen, zijn snelheid licht gewoon te hoog", sprak Zabel al net zo realistisch als McEwen.

Freire, Rabobanks hoop op een ritzege in de Tour, noemde Petacchi superieur. "Niemand kan tegen hem op. Ik mis bovendien op dit moment het gevoel om de juiste positie te kiezen."

Giro

De heerschappij van Petacchi komt natuurlijk niet aanwaaien. Hij excelleerde in de Giro met liefst zes ritzeges en boekte donderdag in het bloedhete Nevers al zijn vijftiende overwinning van het seizoen. Hij won in 2001 al twee etappes in de Ronde van Spanje, maar maakte vorig jaar pas echt naam met drie ritzeges op rij in de Ronde van Valencia. In het najaar won hij opnieuw een rit in de Vuelta waarmee hij klaar leek voor een gooi naar de wereldtitel op het vlakke parkoers van Zolder.

Gentleman-sprinter

Petacchi deed echter zijn reputatie van gentleman-sprinter eer aan. Behalve dat de inwoner van La Spezia geen cowboy is in de massasprint is voor hem een woord ook een woord. Hij had zijn steun beloofd aan Cipollini en liet het eigenbelang varen voor een dienende rol. "Omdat ik rijd voor het vaderland", was de verklaring die het in Italië goed deed.

Sprintgeheim

Petacchi zei donderdag geen sprintgeheim te hebben. "Ik zat vandaag gewoon slecht geplaatst. Op 200 meter voor de streep zat ik in vijfde positie, ik moest op dat moment gewoon gaan. De andere keren kwam ik van nog verder. Ik neem zo veel risico, maar het is de enige manier waarop ik het kan winnen van mannen als Freire en McEwen."

Petacchi weet niet waar zijn zegereeks eindigt. Op het eerste de beste klimmetje eerder in de week kort voor de finish van de tweede etappe moest hij al lossen, zoals hij na zijn eerste ritwinst zondag ook al klaagde over vermoeidheid. "Ik ben hier niet in topvorm naartoe gekomen. Mijn doel was één ritzege, zoals dat in de Giro ook mijn doel was. Het werden er zes."

In de Tour staat hij op drie. Maar Parijs halen, de groene trui, het lijkt hem niet zo te interesseren. De Alpen naderen. La Spezia verwacht hem bovendien thuis voor een eerbetoon dat hem ook na de Giro ten deel viel.