AMSTERDAM - Gijs Luirink werkt gestaag toe naar zijn rentree op het hoogste niveau. De 24-jarige verdediger van AZ raakte ruim een jaar geleden geblesseerd aan zijn knie.

In de voorbereiding op vorig seizoen scheurde hij de kruisband van linkerknie. Nu traint hij weer mee en heeft de eerste wedstrijdminuten in aanloop naar het seizoen al gespeeld.

"En nu is het doel om in het tweede elftal een heel duel mee te kunnen spelen", stelt Luirink maandag op de clubsite.

Trombose

De geboren Amsterdammer had de pech dat hij na zijn operatie trombose opliep, waardoor de herstelperiode veel meer tijd in beslag nam dan gepland. Nu gaat het stap voor stap beter.

"In de voorbereiding heb ik alle trainingen meegedaan. Van de kruisbandblessure heb ik geen hinder meer en ook de klachten van de trombose worden steeds minder."

Voorbereiding

In de voorbereiding speelde Luirink mee tegen sv Urk, Telstar en RBC Roosendaal, maar een volledige wedstrijd zat er nog niet in. "Om volledig fit te worden, moet ik mijn grenzen opzoeken en speel ik tot het niet meer gaat. Maar ik heb gemerkt dat er duidelijke verbetering in zit."

Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd de speler nog nodig heeft om volledig fit te worden. "Hoe lang dat duurt, kan ik niet zeggen, maar pas als ik in het tweede ritme heb opgedaan, ga ik richting het eerste toewerken."

Twee seizoenen geleden kwam Luirink naar AZ en speelde in zijn eerste jaar zestien competitieduels. Hij heeft nog een doorlopend contract bij de club uit Alkmaar tot en met de zomer van 2011.