SABINANIGO - Negen jaar hadden de Belgen niets gewonnen in de Ronde van Spanje. Na negen etappes in de Vuelta 2008 staan ze inmiddels op twee ritzeges.

De 23-jarige Greg van Avermaet zorgde maandag voor het tweede Belgische dagsucces na de sprintzege van Tom Boonen.

De renner van Silence-Lotto zat in de negende etappe mee in de goede ontsnapping en versloeg na 200 kilometer in Sabinanigo tien medevluchters.

Martinez

Door de grote voorsprong op het peloton mocht de 30-jarige Spanjaard Egoi Martinez de leiderstrui aantrekken. Hij loste de Amerikaan Levi Leipheimer af.

De negende etappe stond maandag in het teken van een lange vlucht van twaalf renners. De groep liet na ruim 50 kilometer het peloton achter.

De klassementstoppers maakten zich niet druk om de ontsnapping. Astana, met Leipheimer en nummer twee Contador in de gelederen, voelde er helemaal niets voor de leiderstrui te verdedigen.

Kopgroep

In de kopgroep was Martinez de best geklasseerde renner in het algemeen klassement, met de zestiende plaats op 6.41 van Leipheimer. De vluchters werkten goed samen en namen uiteindelijk veel afstand van het peloton.

Pas in de buurt van de aankomstplaats verdween de saamhorigheid. De aanvalspogingen volgden elkaar in de laatste 6 kilometer snel op.

Juan Antonio Flecha van de Rabobank leek de beste papieren te hebben, maar de groep haalde hem 4 kilometer voor het einde weer terug.

Sprint

Van Avermaet verraste iedereen vervolgens in de sprint. Davide Rebellin eindigde, zoals zo vaak, als tweede. Flecha werd uiteindelijk nog derde.

"Ik denk wel dat dit mijn mooiste zege in mijn loopbaan is", keek Van Avermaet terug op zijn ritwinst.

Kruisje

De Belg had vooraf geen kruisje gezet bij de negende rit, waarin toch redelijk geklommen moest worden. "Het begin was toch zwaar. En als je dan ziet wie er in de kopgroep mee zit, dan weet je het wel."

De jonge Belg miste maar net de puntentrui, die in bezit bleef van de Spanjaard Alejandro Valverde. "Ik heb er tijdens de rit wel aan gedacht, maar de ritzege is veel belangrijker."

Bonificatie

Martinez deed onderweg bij de tussensprints goed mee en veroverde 10 seconden bonificatie. Die kon hij in Sabinanigo ook gebruiken.

De renner van Euskaltel, in 2006 winnaar van een etappe en het bergklassement in de Vuelta, heeft als nieuwe leider in de algemene rangschikking 11 seconden voorsprong op Leipheimer en 32 op diens Spaanse teamgenoot Alberto Contador.

Door de sprong van Martinez zakte Robert Gesink een plaats in het algemeen klassement. De jonge kopman van de Raboploeg staat nu tiende.