De maandag is over het algemeen goed verlopen voor de Nederlandse sporters in Beijing. Bij het zwemmen en het verspringen werden zelfs al de eerste medailles veroverd: twee keer zilver en één keer brons.

Mirjam de Koning en Mike van der Zanden waren vanmiddag de eerste twee landgenoten die een plak om hun nek gehangen kregen. De Koning eindigde op de tweede plaats bij de 100 meter vrije slag in een tijd van 1.19,29 minuten. Tijdens de maandagochtend gehouden series zwom de Amsterdamse met een tijd van 1.18,56 minuten nog sneller dan de uiteindelijke winnaar.

Van der Zanden behaalde de eerste bronzen plak voor Nederland op de 100 meter vlinderslag. Hij finishte in een tijd van 59,39 seconden.

Verspringen

De atlete Annette Roozen won eveneens zilver bij het onderdeel verspringen. Bij de tweede poging van Roozen leverde zij, met een afstand van 3.63 meter, haar beste prestatie van dit seizoen. Alleen de Duitse Christine Wolf sprong verder dan de Nederlandse met een afstand van 3.73 meter.

Tafeltennisser Gerben Last won zijn eerste wedstrijd van de Zweed Linus Karlsson met 3-0. Niet alle tafeltennissers boekten succes. Tonnie Heijnen verloor ook zijn tweede partij. Hij ging met 3-0 ten onder tegen de Fin Esa Miettinen en is vrijwel uitgeschakeld.

Esther Vergeer

Vlagendraagster Esther Vergeer startte goed aan het Paralympisch toernooi. Voor Vergeer was het alweer haar 345e overwinning op rij. De laatste nederlaag dateert dan ook van ruim vijf en een half jaar geleden. Ook de andere Nederlandse tennissers stoomde door naar de volgende ronde.

Robin Ammerlaan, Eric Stuurman, Maikel Scheffers en Ronald Vink wonnen hun wedstrijden bij de mannen. Bij de vrouwen gingen naast Vergeer ook Jiske Griffioen en Sharon Walraven naar de tweede ronde.

Na eerder al Japan verslagen te hebben viel ook Oekraïne ten prooi aan de Nederlandse zitvolleybalsters. De vrouwen zetten hun tegenstander eenvoudig met 3-1 opzij.

De rolstoelbasketballers konden hun overwinning uit de eerste wedstrijd geen vervolg geven. Oranje liet tijdens de wedstrijd veel kansen liggen en verloor dan ook ruim van regerend wereldkampioen Canada: 59-32.

Smetje

Eén van de weinige smetjes op de verder mooie dag was de nederlaag van het Nederlandse voetbalelftal. Het team verloor haar eerste wedstrijd in de groepsfase van Brazilië met 1-0.

Door de nederlaag heeft Nederland weinig perspectief op een plaats in de halve finale en rest waarschijnlijk een wedstrijd om de vijfde en zesde plaats.

ZIE OOK:
Vergeer boekt 345e zege op rij
Zwemmers pakken zilver en brons
Zilveren plak voor verspringster
Cruciale nederlaag CP-voetballers

Lees alles over de Paralympische Spelen op NUsport