SPA-FRANCORCHAMPS - De Formule 1 heeft zich zondag zelf in de voet geschoten door Lewis Hamilton de overwinning bij de Grote Prijs van België te ontnemen.

Dat is de mening van vele criticasters, onder wie oud-coureur Niki Lauda die zelfs spreekt van "het slechtste besluit in de geschiedenis van de Formule 1".

Na de saaie optochten in bijvoorbeeld Barcelona en Valencia kreeg de autosport in de Ardennen eindelijk datgene waar het zo naar snakte: een spektakelstuk met een doldwaas suspense.

Inhaalactie

De euforie over die twee uur durende reclamefilm sloeg echter om in een grafstemming toen winnaar Hamilton een tijdstraf kreeg opgelegd wegens een ongeoorloofde inhaalactie. "Het is absoluut onacceptabel wanneer drie stewards het kampioenschap zò beïnvloeden", foeterde Lauda.

De Oostenrijker kreeg veel bijval. Niet verwonderlijk waren vooral de Britse tabloids des duivels over de omstreden straf die Hamilton van plek één naar drie zette. "Juist op het moment dat je denkt dat Formule 1 niet nog belachelijker kan worden, gebeurt dit", schreef Daily Mail in koeienletters.

Renstal

Het walhalla van de autosport slaagt er steeds in zich in de nesten te werken. Het kampioenschap van 2007 werd overschaduwd door de grote spionage-affaire waarbij gevoelige Ferrari-informatie in handen kwam van rivaal McLaren. De Britse renstal kreeg een boete van 100 miljoen dollar en raakte al haar punten voor de WK-strijd bij de renstallen kwijt.

Ook de strijd om het WK voor coureurs werd uiteindelijk achter de groene tafel beslist, aangezien McLaren na de laatste race in Brazilië de collega's van BMW en Williams beschuldigde van onrechtmatig benzinegebruik.

Als die klacht gegrond was verklaard, zou Hamilton drie plekken op zijn opgeschoven en had hij alsnog de wereldtitel gegrepen. Dat gebeurde echter niet, maar het feestje van Kimi Räikkönen was wèl verpest.

Verziekt

Nadat de afgelopen maanden meer werd geschreven over het vermeende sm-feestje met nazipraktijken van FIA-preses Max Mosley, is zo langzamerhand de vraag gerechtvaardigd of niet de hele Formule 1 verziekt is.

Kenners smeken al jaren om de sport spannender te maken en inhaalmanoeuvres te bevorderen. Geven Räikkönen en Hamilton eindelijk een zinderende show weg op het circuit van Spa-Francorchamps, dan beslist de jury dat de Brit de regels heeft overtreden.

De straf is zeer dubieus. Hamilton moest twee ronden voor het einde uitwijken, omdat koploper Räikkönen zijn lijn niet kon houden. De coureur van McLaren werd gedwongen een chicane af te snijden, maar liet - geheel volgens de regels - zijn rivaal weer passeren. Pas op dat moment zette Hamilton een inhaalactie in.

Afsnijden

Volgens de stewards had de Brit toch voordeel uit het afsnijden van de chicane. McLaren bestrijdt dat en tekende inmiddels beroep aan: "We hebben al onze data bekeken en volgens ons heeft Lewis zich keurig aan de regels gehouden."

McLaren krijgt in elk geval van alle kanten steun. Niki Lauda sprak over een historische fout en verwoordde daarmee de gevoelens van vele kenners. Of zoals de Britse krant 'The Independent' schreef: "Dat was een monumentale blunder."