GRAZ - Het Nederlandse team dat meedoet aan het wereldkampioenschap straatvoetbal voor dak- en thuislozen in het Oostenrijkse Graz, is op dreef. Het team gaat ongeslagen door naar de kwartfinales.

De spelers versloegen woensdag Zuid-Afrika met 8-3 en Wales met -3. Een dag eerder hadden ze Duitsland met 12-1 verpletterd en Zuid-Afrika met 3-0 verslagen.

Loterij

Nederland is niet alleen door naar de volgende ronde, maar deed dat ook nog eens met het hoogste doelsaldo. Het 'Andere Oranje' maakte 56 goals en kreeg er zeven tegen. Het team wordt getipt als kanshebber voor de wereldtitel. "Maar we moeten realistisch blijven. Het is een loterij", aldus bondscoach Sander de Kramer.

Volgens hem doen Zuid-Afrika, Engeland, Brazilië, Schotland en gastland Oostenrijk eveneens een goede gooi. "We moeten waken voor euforie. Als we de halve finales halen, hebben we het heel goed gedaan."

Het toernooi is bij voorbaat al geslaagd. De spelers hebben het geweldig naar hun zin, zegt de trainer. Ze voelen zich belangrijk. Tegen wie Oranje donderdag moet voetballen, weet de coach nog niet. Graz houdt het WK als Europese Culturele Hoofdstad 2003.