NEW YORK - Andy Murray heeft zondag de finale bereikt van het US Open. De 21-jarige Schotse tennisser schakelde in de halve eindstrijd de Spaanse favoriet Rafael Nadal in vier sets uit: 6-2 7-6 (7-5) 4-6 6-4.

De partij werd zaterdag in de derde set gestaakt wegens het noodweer in New York. In de finale staat Murray maandag tegenover titelverdediger Roger Federer, al vier jaar de beste op Flushing Meadows. De Zwitser was op tijd klaar met Novak Djokovic, voordat de tropische storm Hanna verder spelen onmogelijk maakte.

Bij de hervatting leek Nadal het meest te hebben geprofiteerd van de dag gedwongen rust. Hij stond in de derde set een break voor en verdedigde die met sterk serveren. Murray deed evenwel hetzelfde. In de tiende game kreeg de als zesde geplaatste Brit de kans langszij te komen. De nummer één van de wereld reageerde met een ace op de lijn en ontsnapte met enig geluk naar 6-4.

Hardcourt

Dat geluk lachte hem in het begin van de vierde set opnieuw toe. Murray, die zijn opslag gemakkelijk behield, kreeg een hele reeks kansen op 2-0 maar slaagde er opnieuw niet in het beslissende gamepunt te maken. Dat sloeg hem danig uit het lood. Hij werd prompt op love gebroken door Nadal. Deze was op het Amerikaanse hardcourt echter absoluut niet de Nadal van Roland Garros of Wimbledon.

Onnodige fouten

De Spanjaard, ook pas 22 maar veel ervarener dan zijn opponent, maakte veel onnodige fouten en gunde Murray daarmee de tijd het geloof in eigen kunnen te hervinden. Het resulteerde nog opmerkelijk snel in een plek in de finale, zijn eerste in een grandslamtoernooi.