NEW YORK - Serena Williams heeft de US Open gewonnen. De 26-jarige Amerikaanse tennisster was zondagavond (maandagochtend in Nederland) in de finale te sterk voor de als tweede geplaatste Jelena Jankovic uit Servië: 6-4 7-5.

Het was voor Williams, zelf als vierde ingeschaald, de derde eindzege in New York. Eerder was ze in 1999 en 2002 de sterkste. Williams is door de toernooiwinst vanaf maandag ook de nieuwe nummer een van de wereldranglijst. In 2002 had ze die positie al langdurig in haar bezit.

Negen

In totaal heeft Williams nu negen grandslamtoernooien gewonnen. Net als de US Open schreef ze ook de Australian Open drie keer op haar naam. Wimbledon won ze twee keer, Roland Garros één maal.

Regenval

De finale, die ruim twee uur duurde, was een dag verplaatst wegens hevige regenval op zaterdag. Jankovic kende een prima start. De Servische, die haar eerste grandslamfinale speelde, brak Williams in haar tweede opslagbeurt. Direct daarna stelde Willams orde op zaken (2-2), om vervolgens uit te lopen naar een voorsprong van 5-2.

Een tweede break bracht Jankovic terug in de set, maar ze wist haar eigen servicebeurt opnieuw niet in winst om te zetten: 6-4.

De tweede set ging tot 3-3 gelijk op. Jankovic liet op 3-5 drie setpunten onbenut, waarna Williams genadeloos toesloeg. De Amerikaanse stond geen set meer af en gooide na het winnende punt uit vreugde haar tennisracket in de lucht.