FRANCORCHAMPS - De Brit Lewis Hamilton is zondag zijn zege in de Grote Prijs van België kwijtgeraakt. De wedstrijdjury gaf de coureur van McLaren een tijdstraf van 25 seconden wegens een onreglementaire manoeuvre in een chicane.

Het leverde hem voordeel op ten opzichte van zijn concurrent Kimi Räikkönen.

De Braziliaan Felipe Massa is daardoor uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd in de Formule 1 op het circuit van Francorchamps. Hamilton is teruggezet naar de derde plaats, ook nog achter de Duitser Nick Heidfeld.

Onderzoek

Al snel na de finish kondigden stewards een onderzoek aan naar het rijgedrag van Hamilton en Räikkönen in de spectaculaire eindfase, waarbij met name de Fin veel risico nam in de regen en uiteindelijk crashte.

De wedstrijdjury bestrafte echter Hamilton voor zijn eerste inhaalactie op Räikkönen. Daarbij sneed de Brit naar binnen in de chicane en gaf de Fin te weinig ruimte.

Hamilton blijft desondanks leider in het wereldkampioenschap, maar zijn voorsprong op Massa bedraagt nog maar twee punten: 76 om 74.

McLaren

McLaren begreep niets van het oordeel van de baanstewards en de Britse renstal tekende onmiddellijk protest aan. De internationale automobielfederatie FIA stuurde het protest door naar de beroepscommissie. Die zal het op een nog onbekende datum behandelen.