PEKING - De Nederlandse teamsporters zijn goed gestart op de Paralympische Spelen in Peking. Zowel de rolstoelbasketbalsters als de zitvolleybalsters wisten hun eerste duel te winnen.

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters wonnen ruim van Mexico. Het werd 59-46 in het voordeel van Oranje. Maandag treedt Nederland aan tegen wereldkampioen Canada.

De zitvolleybalsters, favoriet voor een medaille, hadden eveneens weinig moeite. De ploeg van coach Ger van Heugten was met 3-0 te sterk voor Japan. De andere tegenstanders van Nederland in de groepsfase zijn Oekraïne en Slovenië.

Baanwielrennen

In de tandemklasse voor mensen met een visuele beperking is baanwielrenner Alfred Stelleman er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de individuele achtervolging. Stelleman werd zondag in de kwalificatie negende.

Succes was er wel bij de tafeltennissers. Zowel Nico Blok als Kelly van Zon wonnen hun eerste wedstrijd. Blok was met 3-2 te sterk voor de Deen Michal Jensen. Van Zon won met dezelfde cijfers van de Amerikaanse Rebecca Julian.

Vlinderslag

Zwemmer Michel Tielbeke werd uitgeschakeld in de series van de 100 meter vlinderslag. Met 1.03,94 zwom hij vijf seconden van zijn persoonlijk record af, maar dat was niet genoeg voor de finale. Tielbeke komt uit in de klasse S13 voor zwemmers met een visuele beperking.

ZIE OOK: Lees alles over de Paralympische Spelen op NUsport