EINDHOVEN - Het Nederlands elftal beleefde zaterdagavond in het Philips-stadion van Eindhoven een mislukte generale repetitie voor de uitwedstrijd van woensdag in de WK-kwalificatie tegen Macedonië.

Oranje verspeelde na een rode kaart van doelman Maarten Stekelenburg in de 44e minuut een voorsprong van 1-0 en verloor uiteindelijk met 1-2.

De opvolger van Edwin van der Sar tackelde vlak voor rust na een veel te zachte terugspeelbal van John Heitinga de doorgebroken Josh Kennedy. Scheidsrechter Martin Atkinson floot niet alleen voor een strafschop maar trok ook de rode kaart.

Stekelenburg

Stekelenburg mist daardoor alleen de volgende oefenwedstrijd van Oranje, tenzij de strafcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA besluit dat de doelman van Ajax fors over de schreef is gegaan.

In dat geval ontbreekt hij ook in de komende ontmoeting tegen Macedonië.

Na de benutte strafschop van Harry Kewell profiteerde Josh Kennedy in de 76e minuut nog een keer van de numerieke meerderheid van Australië (1-2), dat in de vijfde minuut op achterstand kwam door een treffer van Klaas-Jan Huntelaar.

Macedonië

Het goede nieuws voor Nederlands elftal kwam zaterdag dus niet uit Eindhoven maar uit Skopje en Oslo, waar de twee belangrijkste concurrenten in de WK-kwalificatie al direct punten verspeelden.

Macedonië verraste voor eigen publiek met een zege op Schotland (1-0). Noorwegen kwam in het thuisoptreden met IJsland niet verder dan een gelijkspel (2-2).

Door beide resultaten kan Oranje woensdagavond in Skopje al een goede stap richting het WK van over bijna twee jaar in Zuid-Afrika zetten. Het Nederlands elftal weet echter uit ervaring dat het moeilijk voetballen is in de hoofdstad van Macedonië, waar het zaterdag 35 graden was.

Marco van Basten zat vier jaar geleden nog in zijn wittebroodsweken als bondscoach toen Oranje in Skopje met moeite gelijkspeelde (2-2).

Van Marwijk

Het Oranje van de nieuwe bondscoach Van Marwijk lijkt echter niet meer op de ploeg waarmee zijn voorganger de route richting het WK van 2006 in Duitsland begon.

Van Basten was in oktober 2004 nog op zoek naar de beste voetballers en speelwijze voor Oranje. Zo had Romeo Castelen in Skopje nog een basisplaats en zat Kevin Bobson op de bank.

Met dank aan het voorwerk van Van Basten weet Van Marwijk al hoe hij Oranje het best kan laten voetballen. De nieuwe bondscoach experimenteert ook niet meer elke wedstrijd met nieuwe internationals. Hij wilde de oefeninterland tegen Australië het liefst beginnen met dezelfde formatie als die van twee weken eerder tegen Rusland (2-2).

Arjen Robben klaagde vlak voor het duel in Eindhoven echter opnieuw over een onwillig spiertje in de kuit. Hij bleef met het oog op de komende krachtmeting met Macedonië uit voorzorg aan de kant.

Babel

Babel, de vervanger van Robben, had in de vijfde minuut een groot aandeel in de openingstreffer van Oranje. Hij zocht de diepte na een goede pass van Joris Mathijsen en bracht Klaas-Jan Huntelaar in stelling. De spits van Ajax maakte zijn negende doelpunt in vijftien interlands (1-0). Na de snelle openingstreffer probeerde het Nederlands elftal de voornaamste nieuwe opdracht van Van Marwijk te vervullen. De bondscoach heeft geen klagen over de aanvallende kwaliteiten van Oranje, maar wil dat zijn ploeg na balverlies minder doelkansen weggeeft. Dat lukte tegen Australië heel aardig totdat Heitinga in de 44e minuut te zacht terugspeelde op doelman Stekelenburg. De opvolger van Edwin van der Sar haalde daarop de doorgebroken Josh Kennedy neer en constateerde vervolgens dat scheidsrechter Martin Atkinson niet alleen voor een strafschop floot maar ook rood trok. Harry Kewell passeerde de voor Huntelaar ingevallen doelman Henk Timmer vanaf elf meter: 1-1. Het wegsturen van Stekelenburg verpestte de laatste test van Oranje voor het duel met Macedonië. Van Marwijk haalde ook Robin van Persie en Rafael van der Vaart snel naar de kant en incasseerde vervolgens zijn eerste nederlaag als bondscoach.