LA RABASSA - Alessandro Ballan heeft de zevende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen, de zware bergrit over 223,2 kilometer van Barbastro naar La Rabassa in Andorra.

De Italiaanse wielrenner, rijdend voor Lampre, was zaterdag het best bestand tegen de barre omstandigheden: regen, mist en nog geen 10 graden bij aankomst.

Ballan arriveerde met een voorsprong van 2.42 op de Spanjaard Ezequiel Mosquera en 2.45 op diens landgenoot Alberto Contador. Hij nam de leiderstrui over van de Fransman Sylvain Chavanel, die meer dan drie minuten moest toegeven.

Van de Spaanse favorieten voor de eindzege pakte Contador enkele seconden ten opzichte van Carlos Sastre en bijna een minuut op Alejandro Valverde. Rabokopman Robert Geesink finishte op 3.11 als elfde. In de algemene rangschikking heeft Ballan een minuut voorsprong op de Amerikaan Levi Leipheimer. Gesink is twaalfde op 3.51.

Marc de Maar

Zijn ploeggenoot Marc de Maar maakte de eerste serieuze beproeving interessant voor de Nederlandse volgers. Hij maakte deel uit van de vijf man sterke kopgroep die al na 18 kilometer gestalte kreeg en heel lang vooruit reed.

Zijn vluchtmakkers waren Ballan, Xabier Zandio, Inigo Landaluze en Gianni Meersman. Hun maximale voorsprong was elf minuten.

Trui

Op 14 km voor de streep bedankte Ballan de anderen voor de medewerking en reed weg. De Maar mocht zich na afloop tevreden stellen met de tweede plek in het bergklassement. Omdat de Italiaan zondag in het goudgele tricot naar Pla de Beret rijdt, mag de Rabocoureur zich in de rode bergtrui hullen.

Erik Dekker

Hij kreeg op de website van de sponsor alle lof toegezwaaid door ploegleider Erik Dekker. "Hij heeft zich kranig geweerd in een lange ontsnapping. Dat is van buitengewone klasse. Marc heeft echt goed gereden'', complimenteerde Dekker. Hij had van Gesink, die in de slotfase last kreeg van hongerklop, daarentegen iets meer verwacht.

"Een klein smetje op het feest. Het werd hem twee kilometer voor de finish helemaal zwart voor de ogen. Dat heeft 'm tijd gekost. Erg zonde.''