SKOPJE - Macedonië is de kwalificatie voor het WK voetbal van 2010 in groep 9, met onder meer ook Oranje, goed begonnen. Het Macedonische team won zaterdagmiddag in Skopje met 1-0 van Schotland. Ilco Naumoski maakte de treffer al na vijf minuten.

De thuisploeg, die woensdag in hetzelfde stadion Nederland ontvangt, profiteerde van de zinderende omstandigheden. De thermometer wees tijdens de wedstrijd 35 graden aan. De Schotten konden in de tropische hitte hun fysieke overwicht onvoldoende uitbuiten.

Macedonië kwam in de tweede helft nog wel twee keer goed weg. In beide gevallen weigerde de Tsjechische arbiter Pavel Kralovec de Schotten een strafschop toe te kennen na een vermeende overtreding in het Macedonische strafschopgebied.

Eerste zege

Door de nederlaag wacht de nieuwe bondscoach George Burley nog op zijn eerste zege met Schotland. "We hebben goed gespeeld en voldoende kansen op een doelpunt gehad'', oordeelde hij. "De bal wilde echter niet goed vallen. Ook kregen we helaas geen strafschop mee. We hebben niettemin eervol verloren.''

Schotland speelt woensdag de tweede groepswedstrijd in en tegen IJsland.