GOUDA - Voor 150 profvoetballers dreigt de bedelstaf. Zij hebben een dag voor het officiële sluiten van de transfermarkt nog altijd geen contract bij een club uit het betaald voetbal en leven noodgedwongen van een uitkering. Dat aantal is twee keer zoveel als in voorgaande jaren.

De vakbond van profvoetballers
VVCS
KNVB

"De regels zijn bedoeld voor de Europese topclubs", legt Van Seggelen uit. "Zij mogen vanaf 1 september vier maanden lang hun selecties niet meer wijzigen. De FIFA wil dat dezelfde elftallen elkaar bestrijden in bijvoorbeeld de Champions League."

Het is volgens Van Seggelen niet de bedoeling om voetballers zonder contract in de problemen te brengen. "Wij hebben zelf van de
FIFA

Transferregels

De VVCS heeft de KNVB inmiddels met klem verzocht om de transferregels voor Nederland te wijzigen en niet vast te houden aan 1 september als begindatum van een vier maanden lange transferstop. "Gebeurt dat niet, dan maken wij gebruik van ons vetorecht. Dat kan de KNVB naast zich neerleggen, maar dan zullen we een kort geding aanspannen en ik denk dat de rechter ons dan gelijk geeft. Werkloze voetballers moeten gewoon beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt."

De KNVB laat weten dat ze vrijdag een standpunt bepaalt over het transferreglement voor de interne voetbalmarkt.