NEW YORK - Tennisster Jelena Jankovic heeft vrijdag de finale bereikt van de US Open. De Servische rekende in de halve eindstrijd af met de Russin Elena Dementjeva, de winnares van olympisch goud: 6-4 6-4.

Jankovic speelt in de finale tegen de winnares van het duel tussen de Amerikaanse Serena Williams en Dinara Safina uit Rusland. Voor de 23-jarige Servische is het de eerste keer dat ze de finale van een grandslamtoernooi haalt.

"Zoals je ziet heb ik tranen in mijn ogen, het is best emotioneel om in de finale van de US Open te staan", aldus een dolblije Jankovic na de partij. "Ik stond vijf keer in de halve finale van een grandslamtoernooi, dus om nu de eindstrijd te bereiken is enorm opwindend."

Ranglijst

Door de winst op Dementjeva gloort voor Jankovic ook weer de eerste positie op de wereldranglijst. Bij winst van de US Open neemt ze die plek weer over van haar landgenote Ana Ivanovic.

Ook als Williams verliest van Safina is de eerste plek voor de Servische. Jankovic vertoefde daar eerder dit jaar al even, maar werd alweer snel afgelost door die andere tennisdiva uit Belgrado.

Finale

De finale bij de vrouwen staat voor zaterdag op het programma, maar meteorologen voorspellen noodweer boven New York, dat hoort bij de tropische storm Hanna. De harde wind bemoeilijkte het spelen vrijdag ook al op Flushing Meadows.