KERKRADE - Jong Oranje is nog altijd niet zeker van een plek in de play-offs voor het Europees kampioenschap, volgend jaar in Zweden. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan verspeelde vrijdag in Kerkrade vlak voor tijd een zeker lijkende overwinning tegen Noorwegen: 1-1.

Jong Oranje heeft dinsdag tegen Jong Zwitserland aan een gelijkspel genoeg om zich alsnog te plaatsen voor de play-offs. Daarin zijn zeven tickets te verdienen voor het EK.

De equipe van de Haan, kampioen van Europa in 2006 en 2007, liet vrijdag na om uit het dal te kruipen waar de ploeg sinds de Olympische Spelen in zit. Nederland trad ik Kerkrade aan zonder de twee topscorers van de kwalificatie, Evander Sno en Royston Drenthe.

Beiden stelden De Haan ernstig teleur tijdens het olymisch toernooi. De Fries wilde vrijdag opnieuw weinig loslaten over de exacte reden van de 'verbanning' van de middenvelders.

"Ik heb Evander tijdens de Spelen meermalen uitgelegd wat er mis is. En Royston snapt zelf ook wel wat de reden is", aldus De Haan, die repte over 'verschillende werelden'.

Treffers

Sno en Drenthe waren tijdens de eerste zes kwalificatieduels samen verantwoordelijk voor vijf van de negen Oranje-treffers. Tegen het stugge Noorwegen nam Jeremain Lens (AZ) de plaats in de spits over van Sno, die bij gebrek aan beter enkele wedstrijden in de punt van de aanval speelde.

De Haan werd de afgelopen dagen geconfronteerd met een reeks aan blessuregevallen. Het fysieke ongemak van centrale verdediger Dirk Marcellis deed zich het meest voelen.

De betrouwbare PSV'er, die dinsdag tegen Zwitserland mogelijk weer inzetbaar is, werd in Kerkrade vervangen door Kees Luijckx van AZ.

De Guzman

Jonathan de Guzman ontpopte zich vrijdag tot de gevaarlijkste man bij Jong Oranje. De Feyenoorder was voor rust al dicht bij een doelpunt met een bekeken balletje. De geboren Canadees probeerde de bal over de Noorse doelman te tillen, maar die kon er nog net een handje achter krijgen.

De sluitpost van de bezoekers hield ook Gianni Zuiverloon van scoren af. De aanvoerder dook op aangeven van De Guzman gevaarlijk op voor het doel.

Vrije trap

Kort na rust bekroonde de middenvelder zijn optreden met een treffer. Vanaf achttien meter schoot hij een vrije trap met een lastige stuit langs de grabbelende keeper van Noorwegen. De Guzman spoelde daarmee de kater van de eerste competitiewedstrijd enigszins weg.

Zondag dupeerde hij zijn ploeg met een elleboog in het gezicht van Heracles-speler Kwame Quansah. Feyenoord leidde op dat moment met 1-0, maar verloor het duel uiteindelijk met 3-1.

De treffer van De Guzman bleek uiteindelijk niet genoeg voor de winst. De Noorse verdediger Forsund profiteerde vlak voor tijd van geklungel in de Oranje-defensie, waardoor De Haan en zijn manschappen over vier dagen opnieuw aan de bak moeten.

De Haan

Foppe de Haan maakt zich geen zorgen over zijn team. Jong Oranje mag nu dinsdag niet verliezen van Zwitserland om die play-offs alsnog te bereiken. "Daar worden we groot van, dat kunnen we ook", probeerde De Haan de druk op zijn ploeg weg te nemen.

De Haan hield verdediger Erik Pieters verantwoordelijk voor de late tegentreffer van Noorwegen. "Hij had die bal gewoon kunnen wegtrappen, maar kiest voor een hakje. Die belandt bij de tegenstander en daar scoren ze uit. Dat was gewoon echt een fout."