TONGEREN - De officier van justitie in het Belgische Tongeren heeft vrijdag een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 17.000 euro geëist tegen Marc Lotz.

De Nederlandse oud-renner van Rabobank en Quick Step moest voor de rechtbank verschijnen na de vondst van epo in zijn Belgische appartement in Smeermaas in juni 2005. De rechter doet op 3 oktober een uitspraak in deze zaak.

Lotz stond samen met drie andere verdachten uit Maastricht, Lanaken en Maasmechelen terecht. Ze worden beschuldigd van het in bezit hebben van en de handel in anabole steroïden, epo en spierversterkers.

Ontslag

Lotz gaf in 2005 na een huiszoeking door de Belgische politie in zijn huis toe dat hij epo had gebruikt. Hij werd daarop ontslagen door Quick Step en werd voor twee jaar geschorst door de Belgische wielerbond.

Hij keerde in juni vorig jaar terug in het peloton. Hij leek daarna in aanmerking te komen voor een contract bij de Britse formatie Pedaltech-Cyclingnews, maar de overeenkomst ketste af. Lotz besloot daarna zijn wielerloopbaan te beëindigen.

Straf

Lotz vroeg de rechter vrijdag hem geen onvoorwaardelijke celstraf op te leggen omdat hij al genoeg is gestraft. Hij verklaarde dat hij sinds zijn schorsing zijn studie voor wiskundeleraar heeft afgemaakt en nadien opnieuw als leraar aan de slag is gegaan.

"Ik vind dat ik al genoeg heb geboet, ook op financieel vlak, dus ik vraag u om de boete en een voorwaardelijke celstraf te verlenen. Een leraar vervult immers een voorbeeldfunctie'', zei Lotz.

Hoofdverdachte

De hoofdverdachte, een 44-jarige Maastrichtenaar, liet vrijdag verstek gaan. Via een kennis van Lotz, een 35-jarige Lanakenaar, verhandelde hij epo aan de renner.

Volgens de openbare aanklager verhandelde de Maastrichtenaar op grote schaal verboden middelen en verdiende hij hieraan zo'n 3.000 euro per maand. Tegen hem werd een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 275.000 euro geëist.