AUCKLAND - De Assa Abloy heeft de derde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het Zweedse jacht, waarop Neal McDonald in Kaapstad het roer overnam van Roy Heiner, voer vrijdagmorgen (plaatselijke tijd) bij het aanbreken van de dag door de finishlijn bij Orakei Wharf in Waitemata Harbour. Ondanks het slechte weer en de regen waren tientallen boten en bootjes aanwezig voor het welkom.

De Assa Abloy kwam, met grootzeil en spinnaker gehesen bij een matige noordwestelijke wind, met flinke vaart op Auckland aangekoerst. Bij aankomst bedroeg de voorsprong op de Amer Sports One van Grant Dalton twintig zeemijl. Voor McDonald, die ook het deeltraject Sydney-Hobart won, was het doorbreken van de hegemonie van de Duitse Illbruck, die op de derde plaats lag, een dubbel succes.

De Britse schipper had gedurende een belangrijk gedeelte van de reis naar Nieuw-Zeeland maar een kleine bemanning tot zijn beschikking. Drie crewleden waren te zwaar geblesseerd of te ziek (Jason Carrington) om een bijdrage te kunnen leveren. Klas Nylöf, de arts aan boord, had het te druk met hun verzorging om nog zeilende taken op zich te nemen. De vermoeidheid was dan ook op aller gezichten af te lezen.