NEW YORK - Roger Federer heeft donderdag de halve eindstrijd bereikt van het US Open. De als tweede geplaatste Zwitserse tennisser won in drie sets van de Luxemburgse revelatie Gilles Müller.

Deze speelde opnieuw voortreffelijk, sloeg zelfs meer 'winners', maar maakte ook iets meer fouten dan zijn veel ervarener opponent.

Dat werd hem op de beslissende momenten fataal. Federer was tweemaal in de tiebreak het koelst: 7-6 (7-5) 6-4 7-6 (7-5). In de halve finale staat de titelverdediger, de afgelopen vier jaar de beste op Flushing Meadows, zaterdag tegenover de Amerikaan Andy Roddick of de Serviër Novak Djokovic. Rafael Nadal, de Spaanse aanvoerder van de wereldranglijst, treft dan de Schot Andy Murray.

Ijzersterk

Müller, die inclusief de kwalificatie in New York al aan zijn achtste partij toe was, maakte ook tegen Federer een uitstekende indruk. De linkshandige Luxemburger, de mondiale nummer 130, serveerde andermaal ijzersterk.

Tot dusver had hij ook de meeste aces geslagen in het Amerikaanse grandslamtoernooi. Met dat belangrijke wapen hield hij zelfs de Zwitserse favoriet bijna voortdurend in bedwang.

Uitzicht

In de eerste set kon Federer Müllers opslag ondanks vijf setpoints niet breken. In de tiebreak pakte hij dat ene kleine kansje wel. Met een break voor 5-4 in de tweede set kreeg de viervoudig kampioen riant uitzicht op een plek bij de laatste vier. Maar ook toen weigerde Müller te buigen.

Hij stuurde opnieuwe knap aan op een tiebreak en leek daarin bij 4-1 op weg naar een verlenging van zijn verblijf in het US Open. Een paar missers hielpen Federer alsnog ontsnappen.

Opgelucht

De 27-jarige Zwitser bleef daardoor op koers naar zijn dertiende grandslamtitel, nog maar een minder dan de befaamde Amerikaan Pete Sampras. "Gelukkig ben ik door", zei hij opgelucht na afloop. "Ik speel uitstekend, dus wie weet." Een voorkeur voor een tegenstander in de halve finale had hij niet. "Het wordt hoe dan ook zwaar."

Zwaar was het donderdag ook geweest, 2 uur en 26 minuten lang. "De zon, de wind en zijn formidabele opslag. Daarom ben ik zo blij dat ik het in drie sets heb gered. Het zag ernaar uit dat het een vierde set zou worden. In zo'n geval kun je alleen vechten voor elk punt. Dat heb ik gedaan."