HEENVLIET - Maarten den Bakker heeft zijn loopbaan met onmiddellijke ingang beëindigd. De 39-jarige profwielrenner uit Heenvliet zou oorspronkelijk na dit seizoen afscheid nemen, maar hij is van gedachten veranderd. Den Bakker vindt het na achttien jaar als prof mooi geweest.

Sinds 1990 fietste de allrounder in het profpeloton voor PDM, TVM, Rabobank, Milram en de laatste twee jaar voor Skil-Shimano. Hij haalde ereplaatsen in grote klassiekers; in 1998 werd hij tweede in de Amstel Gold Race, in 1999 tweede in de Waalse Pijl en derde in Luik-Bastenaken-Luik. In dat jaar won hij het 'Ardens weekeinde', het klassement over de twee Waalse klassiekers.

Den Bakker won verder etappes in de Ronde van Nederland, de Ronde van Oostenrijk en eendagskoersen als de Ronde van Midden-Zeeland en het Nederlands kampioenschap (1996 en 1999 en in 2003 Nederlands kampioen tijdrijden). Hij reed negen keer de Ronde van Frankrijk.

Laatste dag

Den Bakker besloot dinsdag voor de vierde etappe van de Ronde van Duitsland dat het zijn laatste koersdag zou zijn. "Ik kreeg opeens een ingeving, het was mooi geweest.

Het werd een afscheid op het hoogste niveau, in de ProTour. Ik heb naar huis en naar mijn ouders gebeld en met ploegleider Rudie Kemna gesproken en iedereen had er vrede mee. Het was goed zo. Vooral mentaal was het de laatste tijd erg zwaar geworden."

Kilometers

Den Bakker stapte dinsdag nog op de fiets en beleefde zo zijn laatste kilometers als wielerprof. Onderweg vertelde hij het aan een andere routinier, Koos Moerenhout (Rabobank).

"Koos geloofde het eerst niet. 'Dan gaan we een historisch moment beleven', zei hij daarna. Ik heb nu een heel goed gevoel, ik heb een schitterende tijd gehad en ben blij dat ik zo lang mijn brood heb kunnen verdienen met wielrennen. Ik heb veel te danken aan de wielersport, het is mijn passie geweest."

Toekomst

Over de toekomst gaat de afzwaaiende wegkapitein rustig nadenken.

"Eerst laat ik alles bezinken. Ik sta voor veel dingen open. Misschien ga ik hier wel iets doen in de agrarische sector, of ga ik aan de slag bij een wielerploeg of een wedstrijdorganisator. Het is nu nog te vroeg daarover te beslissen."