NOORDWIJK - Bert van Marwijk beleeft in de aanloop van het eerste serieuze optreden voor het WK in Zuid-Afrika weinig problemen.

De nieuwe bondscoach beschikt over een fitte selectie. "Daarbij is de sfeer goed. Ik kan heerlijk werken en geniet ook van het niveau van de spelers'', stelde Van Marwijk donderdag tijdens een drukbezochte persconferentie in Noordwijk.

Van Marwijk laat zich niet graag vergelijken met zijn voorganger Marco van Basten. Wat tijdens de voorbereiding op het duel met Macedonië al wel opvalt, is dat de nieuwe bondscoach vaker en langer met zijn spelers op het veld staat.

Een training onder Van Marwijk duurt al vlug anderhalf uur. Hij onderwierp zijn spelers woensdag zelfs aan twee oefensessies.

Optimaal

"Ik wil de tijd dat ik de spelers bij elkaar heb, gewoon optimaal benutten'', verklaart de nieuwe bondscoach.

"Zo vaak heb je als bondscoach de groep niet bijeen. Ik kan deze jongens nauwelijks meer beter leren voetballen. Ik kan ze wel beter laten functioneren.''

Stabieler

Van Marwijk heeft zichzelf als doel gesteld om een stabieler Nederlands elftal te formeren. "We zijn een creatief, brutaal volkje en ook een beetje arrogant'', zegt de bondscoach.

"Dat maakt ons heel sterk, maar soms ook zwak. We willen nog wel eens nonchalant zijn. Dat moet er uit. We moeten nog beter leren te winnen. Dat doe je door de zaak stabieler neer te zetten.''

Voortrekkersrol

Mark van Bommel en Nigel de Jong, de twee controlerende middenvelders van Oranje, vervullen volgens Van Marwijk een belangrijke voortrekkersrol in het proces dat het Nederlands elftal moet doormaken.

"Zij kunnen de hele ploeg beter laten functioneren. Dat zag je al tijdens mijn eerste wedstrijd tegen de Russen'', vindt Van Marwijk.

Aanvallers

"Maar ook onze aanvallers kunnen ons stabieler maken. Een ploeg staat verdedigend soms heel goed als de aanvallers net op tijd een paar stapjes terug zetten. Of het niet raar is dat ik dit het Nederlands elftal nog moet leren? Dat weet ik niet, maar het is wel nodig.''

Van Marwijk valt voorlopig niet alleen terug op een onveranderde selectie. De kans is ook groot dat hij tot de terugkeer van de geblesseerde Wesley Sneijder voor dezelfde basiself kiest.

Rusland

De nieuwe bondscoach praat in de aanloop van wedstrijden nooit over opstellingen, maar het lijkt waarschijnlijk dat hij tegen Macedonië met dezelfde elf spelers start als twee weken geleden tijdens het onbesliste duel met de Russen (1-1).

"Ik was best wel tevreden over die wedstrijd'', zegt Van Marwijk. "Ik beschouw dat duel als een heel serieuze kennismaking. Nu gaat het erom dat we stabieler worden. Dat helpt ons tijdens duels met tegenstanders als Macedonië."

"Ook tegen zulke ploegen moet je niets weggeven, want dan krijg je het moeilijk. Je wint niet zo maar wedstrijden. Ook in Nederland heeft een profclub een probleem als het tijdens een bekerduel tegen een amateurclub op achterstand komt. Op internationaal niveau is dat helemaal het geval.''